Snížení platové třídy

18. 4. 2011 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
"Pracuji v jedné z pražských nemocnic jako registrovaná sestra, v platové třídě 10. V rámci úspor nám chtějí dát 9. třídu, tím by se z nás staly sestry pracující pod odborným dohledem. Je to vůbec právně možné?" ptá se čtenářka Zdravotnictví a medicína.


odpovídá JUDr. Pavel Zajíc, advokátní kancelář Kubica, Zajíc a partneři

Dle katalogu prací ve veřejných službách a správě, vydaného nařízením vlády, je povolání registrované všeobecné sestry zařazeno do 9.–12. platové třídy. Obecně platí, že do 9. platové třídy jsou zařazeny všeobecné sestry, které poskytují ošetřovatelskou péči prostřednictvím ošetřovatelského procesu pod odborným dohledem. Naproti tomu všeobecné sestry zařazené do 10. platové třídy poskytují ošetřovatelskou péči prostřednictvím ošetřovatelského procesu bez odborného dohledu.

Vaše zařazení do platové třídy přitom není dáno libovůlí zaměstnavatele. V souladu se zákoníkem práce totiž zaměstnavatel zařazuje zaměstnance do platových tříd podle druhu práce sjednaného v pracovní smlouvě a v jeho mezích na něm požadovaných nejnáročnějších prací.

Pokud nejnáročnější práce, kterou máte vykonávat, nevyplývá přímo ze sjednaného druhu práce, je možné tuto nejnáročnější práci blíže vymezit ve Vaší pracovní náplni. Jestliže máte pracovní náplň sjednanou přímo v pracovní smlouvě, může být změněna jedině formou písemné dohody (dodatkem k pracovní smlouvě) mezi Vámi a zaměstnavatelem.

Možnosti zaměstnavatele

V případě, že pracovní náplň nemáte podrobně v pracovní smlouvě upravenu, je jen a pouze věcí zaměstnavatele, aby Vám svým písemným pokynem jednostranně uložil úkon konkrétních prací (samozřejmě stále v rámci sjednaného druhu práce). Přitom v takovém případě je zaměstnanec povinen se tímto pokynem zaměstnavatele řídit.

Z výše uvedeného tedy vyplývá, že pokud máte pracovní náplň upravenu v pracovní smlouvě, nemůže ji zaměstnavatel jednostranně měnit a tím ani ovlivňovat Vaše zařazení do jednotlivých platových tříd. Pokud však Vaše pracovní náplň vyplývá z pokynu zaměstnavatele, může ji zaměstnavatel jednostranně změnit (stále v rámci sjednaného druhu práce) a dosáhnout tím bohužel i změny platové třídy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?