Software lépe pohlídá pohyb léků

28. 7. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Kyjovská nemocnice zavedla nový systém pro pohyb léků. Reagovala tak na nedávno zveřejněný podvod lékařů. Jeden z nich chce způsobenou škodu splácet.


Vedení kyjovské nemocnice zavedlo nový softwarový systém na hlídání léčiv a receptů. Nemocnice tak reagovala na nedávno zjištěný případ, kdy dva lékaři na veselské pohotovosti psali na recepty ukradené v kyjovské nemocnici léky na nic netušící pacienty. Způsobili tak pojišťovnám statisícové škody.

„Nyní bude celá nemocnice používat software, díky kterému můžeme zavést plně digitální objednávkový systém do skladů zdravotnického materiálu. Současně tento software bude předávat informace do manažerské nástavby ekonomického softwaru, takže budeme mít přesný přehled o vydaných receptech a lécích,“ popisuje změny v nemocnici její ředitel Josef Pejchl.

Od zavedení nového monitorovacího systému si ředitel slibuje větší a důraznější kontrolu pohybu zdravotnického materiálu v nemocnici. Nový systém už nyní funguje na plicním, ortopedickém a urologickém oddělení a také na oddělení ORL a na ARO.
Zavádění na další oddělení bude pokračovat.

„Tento týden se uskuteční školení zaměstnanců, kteří budou s novým softwarem pracovat a od pátku spouštíme ostrou verzi programu,“ upřesnil ředitel Pejchl.

Příště už bez papíru

Nový systém se týká jen vnitropodnikového fungování.
Neznamená, že pacient odejde z ambulance bez receptu. Pokud ale léky putují uvnitř nemocnice, nebude je už fyzicky provázet žádný papír, vše bude jen v digitální podobě. Kompetentní personál tak získá i lepší přehled. „V systému vrchní sestra uvidí, kolik oddělení už v daném měsíci utratilo. Lépe si pohlídá případné překročení stanoveného limitu,“ objasnila manažerka kvality nemocnice Eva Havlíková.

Zjištěná škoda, kterou externí lékaři na pohotovosti způsobili, zatím stále roste. Původní nález první pojišťovny hovořil o sto tisících korunách, po týdnu to bylo už sedm set tisíc.

Od zveřejnění případu už uběhl více než měsíc a podle mluvčího nemocnice Tomáše Zdechovského pojišťovnami nahlášená škoda už překročila milion korun. O dalším nárůstu se ale už média možná více nedozví.

„Informace o škodách už teď pojišťovny nepouštějí ven. Je to částečně proto, že jeden z podezřelých lékařů jejich vedení navštívil a projevil ochotu škody splácet. Jednají s ním,“ uvedl Zdechovský. Před několika týdny odhalilo vedení kyjovské nemocnice vystavování falešných receptů několika externími lékaři na pohotovosti ve Veselí nad Moravou.

Na případ upozornila Zdravotní pojišťovnu Ministerstva vnitra jedna z pacientek. Ta si při kontrole svého přehledu pojištění všimla, že jsou na ní vykázány léky, které nikdy neužívala. Nemocnice v Kyjově předala případ okamžitě policii a přistoupila k takovým krokům, aby se podobný případ nemohl opakovat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?