Soud v Opavě už počtvrté začal řešit smrt ženy při porodu

30. 4. 2015 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Okresní soud v Opavě začal znovu projednávat případ úmrtí mladé ženy během porodu v opavské nemocnici. Kauza se vleče už několik let. Během nich opavský soud obžalované lékaře celkem třikrát zprostil obžaloby. Odvolací senát Krajského soudu v Ostravě toto rozhodnutí ale třikrát zrušil.


Naposledy navíc nařídil výměnu senátu. Hlavní líčení tak začalo úplně od počátku. ČTK to řekl mluvčí opavského soudu Tomáš Kamrádek.

Mladá žena z Kravař na Opavsku zemřela několik dnů po bezproblémovém porodu v roce 2008. Důvodem byl zánět dělohy způsobený streptokokem. Podle rodiny se žena s manželem dvakrát pokusila vyhledat lékařskou pomoc. Lékaři pacientku opakovaně poslali domů, že jde jen o virózu. Zdravotní stav se ale zhoršoval a žena nakonec zemřela.

Před soudem stanuli dva dnes už bývalí lékaři opavské nemocnice. Gynekologové ženu každý v jiný den vyšetřili. Závažnost jejího stavu ale neodhalili. Oba vinu odmítají.

Senát opavského okresního soudu rozsudek v tomto případě vynesl už třikrát. Pokaždé lékaře viny zprostil. Odvolací senát Krajského soudu v Ostravě pak dvakrát nařídil nové projednání případu. Po třetím rozsudku navíc nařídil, aby kauzu v Opavě dostal na starost jiný senát.

„Změnu soudce odvolací soud může nařídit. Musí ale pro toto rozhodnutí shledat závažné důvody,“ řekl dnes ČTK mluvčí Krajského soudu v Ostravě Dalibor Zecha. Důvody podle něj krajský soud našel. „Okresní soud se s připomínkami nadřízeného soudu vypořádal pouze formálně. V některých případech s pokyny polemizoval či je bagatelizoval,“ řekl mluvčí.

Dodal, že senát okresního soudu navíc dokazování nedoplnil v požadovaném rozsahu a neprovedl hodnocení všech relevantních důkazů. Případ tak dostala na starost nová soudkyně. Dnes zahájené hlavní líčení potrvá ještě několik měsíců. Soud totiž musí provést znovu všechny důkazy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?