Spojené státy koupily 195 milionů vakcín proti "prasečí chřipce"

24. 7. 2009 9:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda Spojených států koupila 195 milionů dávek připravované vakcíny proti takzvané prasečí chřipce na případnou podzimní očkovací kampaň. S odvoláním na činitele amerického ministerstva zdravotnictví to oznámila agentura Reuters...


Americké ministerstvo také objednalo 120 milionů dávek pomocné látky, která umožňuje počet vakcín zvýšit, uvedl Robin Robinson na dnešním zasedání poradců Úřadu pro kontrolu potravin a léků (FDA).

Na zasedání vystoupil také doktor Wellington Sun, který panelu expertů řekl, že je třeba vakcínu schválit tak brzy, jak jen to bude možné. „Čas skutečně není na naší straně,“ prohlásil Sun, podle kterého je sice zatím „prasečí chřipka“ stejně nebezpečná jako ta běžná, ale to se může změnit. Proto je podle Suna nutné být připraven.

Sun také uvedl, že firmy, které vakcínu proti viru A(H1N1) připravují, jsou zkušené a vakcíny proti běžné chřipce dodávají na americký trh již léta. Další z expertů, doktor Jerry Weir, poradcům FDA řekl, že výrobu vakcín komplikuje fakt, že je přibližně třikrát pomalejší než v případě běžné chřipky.

Virus A(H1N1) je podle odborníků sice stejně nebezpečný jako běžná středně těžká chřipka, ale na rozdíl od ní napadá více mladých lidí. Běžná chřipka si ročně vyžádá v průměru 250.000 až 500.000 životů. Na takzvanou prasečí chřipku podle úterního prohlášení Světové zdravotnické organizace (WHO) zemřelo více než 700 lidí.

Ve Velké Británii, která je nejpostiženější evropskou zemí, se jen za minulý týden podle odhadů novou chřipkou nakazilo přes 100.000 lidí. Velká většina onemocnění novou chřipkou měla mírný průběh. Přesto ale 31 lidí v Británii na tuto nemoc zemřelo. V Čechách je zatím zaznamenáno 38 případů, řada z nakažených pobývala v nedávné době právě v Británii.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?