Sponzorské dary a daně

24. 5. 2011 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
"Jaká pravidla platí pro danění sponzorských darů pro dárce i příjemce? Jsme malé regionální sdružení na podporu lidí s rakovinou a jeden z místních podnikatelů nám chce darovat 50 tisíc korun. Jakým způsobem si může tento dar odepsat z daní (v jaké výši) a musíme my tyto peníze přiznat a zdanit? Jaká je sazba?"


Odpovídá Pavel Vítek daňová a účetní kancelář DATES

Odpověď začnu z pohledu dárce, tedy osoby podnikatele. Je-li tento fyzickou podnikající osobou, pak si může uplatnit dar jako položku odečitatelnou od základu daně, a to až do výše 10 % ze svého základu daně, minimálně však 1000 Kč (§ 15 odst. 1 zákona 586/92 Sb., v platném znění).

O částku 50 000 Kč tedy může snížit základ daně, pokud tento bude činit alespoň 500 000 Kč. Je-li však podnikatelem osoba právnická, činí limit pro odečet daru ze základu daně 5 % (§ 20 odst. 8 zákona 586/92 Sb., v platném znění).

Podmínky osvobození

Aby však podnikatel mohl dar odečíst, musí i obdarovaný splňovat kritéria uvedená v § 15 odst. 1, respektive § 20 odst. 8 zákona 586/92 Sb., o dani z příjmů, v platném znění. Především musí jít o právnickou osobu (mimo jiné), což z dotazu jasně nevyplývá (z pojmu „sdružení“ není jasné, jde-li o sdružení fyzických osob dle občanského zákona, nebo o sdružení zájmové, registrované ministerstvem vnitra).

Z popisu činnosti sdružení pak vyplývá, že dar by byl použit pro účely sociální, popřípadě zdravotnické, čímž by byla splněna podmínka účelu daru.

Z pohledu příjemce dary obecně podléhají dani darovací. V tomto případě by však dar splnil podmínky § 20 odst. 4 písm. a) zákona 357/92 Sb., o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí, v platném znění, a byl by tak od daně osvobozen.

Osvobození je třeba uplatnit v daňovém přiznání, které příjemce podá do 31. ledna roku následujícího po roce, v němž byl dar přijat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?