Spor o pseudoefedrin a cesta ze slepé uličky

16. 11. 2009 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Konečně máme ověřeno, že můžeme tvrdě omezit výrobu pervitinu v Čechách, zdůrazňuje ústecký lékař a senátor Pavel Sušický. Ale jedním dechem dodává, že když se konečně objeví řešení, znemožní to úřední šiml.


Sněmovna proto musí urychleně opět povolit registraci nákupu léků s pseudoefedrinem na občanský průkaz, uvedl Sušický jako zpravodaj výboru pro zdravotnictví a sociální politiku českého senátu.

Rozhodnutím Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) je protizákonné evidovat výdej léčiv, které nejsou na recept, a ukládání evidence do zřízeného registru.

Od května do října letošního roku, kdo si chtěl koupit léky s pseudoefedrinem, musel předložit občanský průkaz a lékárník zjistil v registru, zda člověk nenakupuje léky s touto látkou ve větší míře. A to je prý protizákonné.

„Proto jsme vyzvali začátkem listopadu Ministerstvo zdravotnictví ČR, aby urychleně předložilo novelu zákona o léčivu, která by vyřešila krizovou situaci s uvolněním prodeje léků s obsahem pseudoefedrinu zneužívaných k výrobě drog. Tato situace vznikla nepřiměřeně tvrdým rozhodnutím Úřadu pro ochranu osobních údajů. Legislativní úpravou příslušného zákona lze vrátit do praxe režim zavedený letos v květnu,“ uvedl Sušický.

Přitom opatření fungovalo. Nákup léků s pseudoefedrinem od května prudce poklesl, potvrdil i Václav Buchta, vedoucí lékárny V Jirchářích v centru Ústí nad Labem.

Přítomnost

„Teď nikdo nemůže ověřovat v lékárně z registru, zda zákazník již předtím nakoupil pro svojí potřebu sto či dvě stě balení třeba Nurofenu plus a podobných léků. Obsahují pseudoefedrin proto, že se tím snižuje zduření sliznice a uvolňují se horní dýchací cesty,“ dodal Sušický.

Lékárníci se proto brání tím, že vydávají tyto léky většinou jenom na recept. Je to dočasné řešení. Sušický zdůraznil, že senátní výbor vyzval poslance, aby ve zkráceném jednání projednali novelu zákona o léčivech, která umožní pokračovat v regulaci volného prodeje léčiv s obsahem pseudoefedrinu.

„Zároveň senátní výbor varoval před neuváženým převodem pseudoefedrinu, efedrinu do kategorie návykových látek, předepisovaných na recept. Znamenalo by to nedostupnost běžných léčiv na chřipku a zároveň zhoršení epidemiologické situace při hrozící pandemii chřipky,“ dodal Sušický.

„Tím, že prozatím vydáváme V Jirchářích v lékárně na doporučení lékárnické komory léky s pseudoefedrinem na recept, jeho prodej klesl o 90 procent, uvedl Buchta.

Výrobci pervitinu proto mají potíže i dnes, protože lékárny jsou k volnému prodeji již zdrženlivější. A kde prodají balení léků s pseudoefedrinem po tisícovkách nad rámec běžné spotřeby? Nemluví se o tom, ale o tyto lékárny se zajímá protidrogová policie.

Jezdí za hranice

Michal Hammer z Národní protidrogová centrály uvedl, že před květnovým omezením prodeje se vařiči pervitinu předzásobili. Také si pseudoefedrin obstarávají z okolních zemí, kde jsou volně v prodeji - z Německa, Polska a Slovenska.

Teď je omezení nákupu na dobrovolném rozhodnutí lékáren, takže „jsme teď ve vakuu a jedině účinná může být opět účinná regulace prodeje těchto léků,“ uvedl Hammer.

Pervitinu je zatím asi dostatek. Radka Koblížková z ústeckého K-centra uvedla, že zatím nedošlo u uživatelů pervitinu ke změně drogy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?