Středočeským záchranářům přibylo výjezdů kvůli bodnutí hmyzem

28. 7. 2017 7:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeským záchranářům přibylo výjezdů k lidem, které bodla včela nebo vosa a u nichž se objevily zdravotní komplikace.

Záchranáři v červenci ošetřili 155 pacientů s alergickou reakcí na hmyzí bodnutí. Nejvíce případů bylo zaznamenáno na Benešovsku, sdělila mluvčí krajské záchranné služby Petra Effenbergerová.

„Počet výjezdů k osobám, u kterých se objevily zdravotní komplikace po bodnutí hmyzem, s postupujícím létem vždy roste,“ uvedla mluvčí.

Na Benešovsku záchranáři v červenci ošetřili 30 pacientů. Hodně zásahů měli i na Příbramsku a v okrese Praha-západ, kde vyjížděli k 28, respektive 25 lidem. Naopak třeba na Kolínsku zaznamenali jen tři a na Kladensku čtyři případy.

Bodnutí vosy, včely nebo sršně může pro některé lidi znamenat ohrožení života. Alergikovi hrozí anafylaktický šok, při němž může ztratit vědomí a přestat dýchat. Příznaky jsou větší otok, červené skvrny po těle, svědění, zhoršená průchodnost dýchacích cest, záchvat podobný astmatickému, pokles krevního tlaku, křeče, bezvědomí a někdy i zástava srdce. Pro člověka jinak zdravého je nebezpečné žihadlo v krku nebo jazyce. Hrozí mu udušení. Rychlá pomoc je podle záchranářů nezbytná.

Zdravotníci doporučují lidem, kteří o své alergii na hmyzí bodnutí vědí, aby vždy měli u sebe svůj lék. Lidé, kteří jsou u člověka postiženého anafylaktickým šokem, by měli okamžitě zavolat linku 155.

1)
poznámka
  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?