Trápí vás suchá kůže? Příčinou může být genetika, vážné onemocnění nebo vnější faktory

22. 4. 2023 9:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Ačkoliv suchá kůže bývá obvykle považována především za kosmetický problém, v některých případech může signalizovat také vážnější onemocnění. Mezi typické příznaky patří pocit pnutí, suché fleky na kůži, vznik šupinek, svědění nebo dokonce i praskání pokožky a s tím spojená nepříjemná bolest. Léčba spočívá v hydrataci pokožky pomocí specializovaných přípravků.

Kůže patří mezi nejdůležitější orgány, protože chrání naše tělo proti škodlivým vlivům okolního prostředí, reguluje tělesnou teplotu a zabraňuje snadnému rozšíření infekcí. Pokud ovšem pokožka není dostatečně vyživovaná, nemůže správně plnit svou funkci bariéry, což může být důvodem vzniku různých kožních problémů.

Projevy suché pokožky v současné době trpí mnoho lidí, a to bez ohledu na pohlaví. Někteří pacienti se s tímto problémem již narodí, u jiných se rozvine postupně, a to vlivem působení různých škodlivých faktorů. Je také nutné si uvědomit, že pokožka se mění s věkem člověka – u malých dětí bývá sušší, v dospívání naopak mastnější a s postupným stárnutím se opět vysušuje. [1, 2, 3, 45]

Suchá, nebo dehydratovaná pokožka?

Na první pohled se tyto dva problémy dají těžko rozeznat. Co se týče dehydratované pokožky, ta bývá napnutá, bez jasu nebo dokonce zašedlá, na dotek hrubá a někdy také přecitlivělá. Na rozdíl od suché kůže se ovšem většinou jedná pouze o přechodný problém, který postihuje také jedince s normální, mastnou či smíšenou pletí. Pomocí vhodné péče a správné hydratace se ho můžete poměrně snadno zbavit.

Suchá kůže (xeróza) na rozdíl od dehydratované pokožky představuje chronický stav, který bývá často způsoben genetickou dysfunkcí. Jedná se o konkrétní typ pokožky (podobně jako třeba mastná nebo smíšená pleť). Kromě vrozených problémů však mohou suchost pokožky zapříčinit také vnější faktory, různá onemocnění nebo také léky.

Lékaři v dnešní době rozlišují tři různá stádia suché kůže:

  • Suchá pokožka – Hrubnutí pokožky způsobuje snížená schopnost vázat vodu a s tím spojená nižší koncentrace hydratačních látek. Kůže je mírně napjatá a drsnější na dotek.
  • Velmi suchá pokožka – Kůže postupně ztrácí vlhkost a je stále hrubší. Může být také popraskaná a šupinatá, nebo dokonce nepříjemně svědí.
  • Extrémně suchá pokožka – Na pohled i na dotek je pokožka velice hrubá, šupinatá a popraskaná. Může silně svědit a objevují se suché červené fleky na kůži. [6, 78]

Problematické partie

Problém se suchou pokožkou se může vyskytnout prakticky kdekoliv na těle. Obvykle se ovšem jedná o místa, která jsou více než ostatní vystavena působení vnějších faktorů, jako je například chladné nebo horké počasí. Pacienti si nejčastěji stěžují na tyto problémy:

  • suchá kůže na rukou,
  • suchá kůže na nohou,
  • suchá kůže mezi prsty,
  • suchá kůže na hlavě,
  • suchá kůže na obličeji,
  • suchá kůže kolem očí,
  • suchá kůže na loktech,
  • suchá kůže na holeních.

Velice běžná je také suchá kůže na chodidlech, která má za následek popraskané paty. V závaznějších případech se mohou tato místa zanítit, což doprovází nepříjemná bolest. Výjimkou pak nejsou ani problémy jako suchá kůže za ušima, suchá kůže ve vlasech nebo suchá kůže pod vousy. [9, 10, 11]

Příčiny vysychání pokožky

Suchá pokožka může mít celou řadu různých příčin, jelikož na vysychání pokožky má vliv mnoho důležitých vnějších i vnitřních faktorů. Na vině tedy může být genetika nebo vážné onemocnění, ale také životní prostředí, nevhodné kosmetické přípravky nebo třeba užívání některých léků. Vysychání kůže může být také způsobeno nedostatkem některých vitamínů a živin.

Genetika, věk a hormonální vlivy

Mnozí lidé mají k suché pokožce vrozené predispozice. O tom, zda budete mít spíše suchý, mastný, normální nebo smíšený typ pleti, totiž rozhoduje především genetika. Sklony k nadměrnému vysychání pokožky tedy můžete zdědit po rodičích.

Zvýšená suchost pokožky může být u některých jedinců spojena také s přibývajícím věkem. Postupně totiž dochází ke zpomalování vnitřních kožních procesů, snižuje se produkce lipidů a klesá schopnost pokožky zadržovat vlhkost. Na vině mohou být také některé hormonální změny, které ovlivňují hladinu hydratace pokožky. To je patrné zejména po menopauze, kdy dochází k poklesu produkce estrogenu a snižuje se pružnost kůže.

Vnější faktory

Narušení přirozené bariérové funkce pokožky mohou způsobit některé okolní vlivy. Ztráta životně důležitých lipidů totiž vede k zadržování vlhkosti v pokožce a dochází ke zvýšenému úbytku její hydratace. Mezi hlavní vnější příčiny vysychání pokožky patří především faktory životního prostředí, ale také nevhodná péče o pokožku.

  • klimatické podmínky – příliš chladný nebo horký vzduch,
  • sezónní změny – příznaky se zhoršují v zimě nebo v létě,
  • pobyt v místnostech s klimatizací nebo nadměrným topením,
  • přílišné vystavení pokožky UV záření, které urychluje její stárnutí a vysoušení,
  • agresivní mýdla, která smývají přirozený ochranný film pokožky,
  • chlor a čisticí prostředky,
  • kosmetické přípravky s obsahem alkoholu,
  • nadměrné koupání a sprchování (obzvlášť v horké vodě),
  • nedostatečný příjem tekutin.

Suchá pokožka může být také důsledkem užívání některých léků. Tento vedlejší účinek lékaři zaznamenali například u diuretik, která se používají k regulaci krevního tlaku a urychlují vylučování vody z těla. Problematické mohou být také perorální léky proti akné nebo antibiotika. Pokud se obáváte, že vysychání kůže má u vás právě tuto příčinu, poraďte se o dalším užívání léků se svým ošetřujícím lékařem.

Strava a nedostatek vitamínů

Stejně jako ostatní orgány také kůže vyžaduje ke svému správnému fungování řadu důležitých živin. Jednou z mnoha příčin vysychání pokožky tedy může být nedostatek látek, které jsou nezbytné pro správnou hydrataci pleti. Patří mezi ně třeba esenciální mastné kyseliny, vitamin A, vitamin C, vitamin E, jód nebo zinek.

Jiná onemocnění

Dále může být suchá pokožka také jedním z projevů závažnějších onemocnění. Kůže bývá v takovém případě na dotek drsná, nepříjemně suchá a někdy také lehce šupinatá. Které choroby mohou zvyšovat riziko vysoušení kůže?

Další možné příčiny

Na vysušování pokožky může mít vliv také celá řada dalších faktorů. Sem patří především nedostatečná péče o pleť nebo třeba kouření. Cigarety totiž obsahují nikotin a další toxiny, které negativně ovlivňují cirkulaci krve a metabolismus kůže. Riziko suché pokožky mohou zvyšovat i některá povolání, kde dochází k působení škodlivých vnějších vlivů nebo častému používání mycích přípravků. [12, 13, 14, 15, 16, 17]

Příznaky

Suchá kůže bývá obvykle na dotek drsná, vznikají na ní drobné olupující se šupinky a pacient může pociťovat také nepříjemné pnutí. Tento problém ale bývá spojený také s celou řadou dalších obtíží, jako jsou všudypřítomné červené suché fleky na kůži, vznik prasklin, olupování pokožky, otoky, pálení a svědění, nebo přímo silná bolest na postižených místech. V nejhorším případě se mohou objevit také léze nebo se pokožka začne plošně loupat. [18, 19, 20, 21, 22, 23]

Trápí vás suchá kůže?

Léčba suché kůže

Suchá kůže je nepříjemný problém a pokud se neléčí, může mít pro pacienta závažné zdravotní následky. Proto je nutné tento stav začít co nejrychleji řešit a pokožce věnovat pravidelnou péči, která doplní chybějící hydrataci. K tomu slouží výrobky speciálně vyvinuté pro hrubou a popraskanou kůži, jako jsou různé masti a tělová mléka nebo třeba krém na suchou kůži.

Hydratace suché pokožky

Jelikož velice často bývá pokožka suchá v důsledku narušení kožní bariéry, měli byste věnovat dostatečnou pozornost osobní hygieně. Při mytí, čištění pleti i její hydrataci tedy používejte šetrné prostředky, které zabrání dalšímu vysušování. Vhodné jsou třeba hydratační přípravky s obsahem kyseliny mléčné nebo urey.

Jak vybrat vhodný opalovací krém? Rozhoduje typ pokožky i doba strávená na slunci
Přečtěte si také:

Jak vybrat vhodný opalovací krém? Rozhoduje typ pokožky i doba strávená na slunci

Nejlepší čas pro hydrataci pokožky je ihned po koupeli nebo sprchování, kdy je pokožka čistá a vlhká. Mezi vhodné přípravky, které kůži dostatečně zklidní a ochrání před škodlivými vlivy, patří třeba Bepanthen krém, Bi-oil gel na suchou kůži nebo také řada produktů Eucerin. Pokud budete trávit čas venku, je nutné pokožku chránit před škodlivým působením slunce. Zvolte proto opalovací výrobky pro suchou pokožku, které neobsahují dráždivá barviva.

Jestliže se potíže se suchou kůží neustále vracejí a žádné kosmetické přípravky nepomáhají, je nutné navštívit dermatologa, který vám s tímto problémem poradí. Pokud je příčinou vysychání pokožky některé závažnější onemocnění, jako je lupénka, atopický ekzém nebo cukrovka, tato nemoc vyžaduje odbornou léčbu a používání odpovídajících výrobků.

Další doporučení

  • Vyhněte se suchému vzduchu a omezte pobyt v přetopených prostorách.
  • Dlouhé koupele v horké vodě nahraďte rychlejším sprchováním.
  • Vyhněte se kontaktu s agresivními mýdly.
  • Přestaňte používat kosmetiku s obsahem alkoholu.
  • Po umytí pokožku ručníkem nedřete, ale jemně ho na ni přikládejte.
  • Při mytí nádobí a úklidu používejte rukavice.
  • Používejte prací prostředky bez barviv a parfémů.
  • Noste oblečení z přírodních materiálů, které nedráždí kůži.
  • Dodržujte dostatečný pitný režim. [24, 25, 26, 27, 28, 29]

Suchá kůže u miminka

Pokožka novorozence prochází během prvních několika týdnů výraznými změnami. Jelikož po příchodu na svět není kůže ještě zcela vyvinutá a funkce mazových žláz společně s termoregulací prozatím nefunguje na sto procent, pokožka miminek může být suchá a někdy se dokonce loupe. Ačkoliv je taková situace naprosto přirozená, neměli byste ji ponechat náhodě. Poraďte se o vhodných opatřeních s lékařem. [30, 31, 32, 33, 34]

Kvíz: Co víte o lidské kůži?
Přečtěte si také:

Kvíz: Co víte o lidské kůži?

Suchá kůže v těhotenství

V důsledku hormonálních změn a zvýšené spotřeby tělesných tekutin se vysychání pokožky může objevit také v průběhu těhotenství. Suchá místa na kůži je proto nutné dostatečně hydratovat. [35, 36, 37]

Suchá kůže u mužů

Ani mužům se problémy se suchou kůží nevyhýbají. Mezi nejčastější problémy, na které si stěžují, patří suchá kůže na penisu, suchá kůže na žaludu nebo suchá kůže na varlatech. Typické je třeba nepříjemné pnutí, svědění, nebo dokonce i odlupování kůže. O správné péči je dobré poradit se s lékařem. Důležité je pravidelné sprchování, ale vyhnout byste se měli veškerým dráždivým mycím prostředkům. Pomoci mohou také speciální hydratační krémy. [38, 39, 40, 41]

Zdroje: eucerin.cz, bioderma-cz.com, purerituals.cz, pleva.cz, bepanthen.cz, mayoclinic.org, my.clevelandclinic.org, healthline.com, webmd.com, medicalnewstoday.com, verywellfamily.com

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?