Sushi recept: super zdravé jídlo plné kvalitních sacharidů, bílkovin, tuků i jódu

28.11.2025
přidejte názor
Domácí maki rolka
Autor: Freepik.com/freepik

Sushi bylo původně jídlem chudých. Dnes si na něm pochutnáváme jako na exkluzivní lahůdce, čemuž odpovídá i jeho cena. Příprava sushi je zároveň uměním, protože vyžaduje preciznost a zručnost. Čím kvalitnější jsou použité suroviny, tím je sushi chutnější. Velkým plusem jsou dále jeho zdravotní benefity – tělu dodá kvalitní sacharidy, bílkoviny, zdravé tuky, minerály z moře i vlákninu.

Pokud nemáte s přípravou sushi vůbec žádné zkušenosti, bude pro vás jednodušší začít s maki rolkami plněnými klidně jen avokádem nebo okurkou. Zaměřte se především na správné uvaření rýže. Ta musí být lesklá a lepivá, aby se dobře tvarovala. Její konzistence se navíc promítá i do chuti sushi. Pokud jste někdy jedli sushi s rozvařenou rýží, pak dobře víte, co máme na mysli.

Co se dozvíte v článku
  1. Maki sushi recept: základní rolky
  2. Všechny složky sushi jsou opravdu zdravé
  3. Druhy sushi

Maki sushi recept: základní rolky

60 minut
6-8

Ingredience

  • 250 g sushi rýže (speciální kulatozrnná rýže),
  • 300 ml vody (na vaření rýže),
  • 3 lžíce rýžového octa,
  • 1 lžíce cukru,
  • 1 lžička soli,
  • 4–5 plátků sušené mořské řasy nori,
  • kousky okurky a avokáda na zeleninovou náplň,
  • plátky čerstvého lososa či tuňáka na rybí náplň,
  • sójová omáčka, wasabi a nakládaný zázvor na podávání.

Postup

  1. Nejprve připravte rýži na sushi. Rýže potřebuje před vařením důkladně propláchnout, aby se zbavila přebytečného škrobu.
  2. Nasypte rýži do misky, zalijte ji studenou vodou a prsty jemně promíchejte. Vodu slijte. Tento postup opakujte 5–6krát, dokud voda není téměř čirá.
  3. Propláchnutou rýži vložte do hrnce a zalijte ji přesně odměřeným množstvím vody. Přikryjte hrnec poklicí. Nastavte střední úroveň plamene a počkejte, dokud se rýže nezačne vařit.
  4. Poté plamen stáhněte na minimum. Nechte rýži vařit dalších 10 minut.
  5. Po uplynutí doby vaření odstavte hrnec z plamene a nechte rýži pod pokličkou dojít ještě 10 minut. Pokličku nesundávejte, aby nedošlo k úniku páry.
  6. V malé misce smíchejte rýžový ocet, cukr a sůl. Směs dobře promíchejte metličkou, aby se cukr a sůl úplně rozpustily.
  7. Uvařenou rýži přendejte do velké dřevěné nebo skleněné mísy. Přelijte ji zálivkou z rýžového octa a pomocí vařečky opatrně promíchávejte, aby se odpařila přebytečná vlhkost a rýže zchladla.
  8. Při čekání na úplné vychladnutí rýže si připravte suroviny na náplň. Ryby nakrájejte na podlouhlé plátky, zeleninu na tenké proužky.
  9. Dalším krokem je rolování sushi. K tomu budete potřebovat bambusovou rohožku (makisu). Sushi se vám bude tvořit lépe, pokud rohožku obalíte potravinářskou folií. Vedle rohožky si připravte malou mističkou s vodou na namáčení rukou a nože.
  10. Rohožku položte na pracovní plochu. Jako první na ni položte plátek nori lesklou stranou dolů. Ruce si lehce namočte ve vodě. Vezměte do nich trochu rýže a rozprostřete ji na řasu.
  11. Vrstva by měla být tenká. Od horního okraje nechte asi 1 centimetr volného prostoru. Zde se totiž bude rolka spojovat.
  12. Do spodní třetiny nori položte připravenou náplň, takže třeba plátek ryby, proužek avokáda a okurku. Pomocí rohožky začněte sushi rolovat odspodu nahoru. Pevně ji přitlačujte, ale ne příliš, aby se náplň netlačila ven.
  13. Až se dostanete na konec rolky, přetřete volný okraj nori troškou vody, aby se úplně slepil. Rolku nechte pár minut odpočívat, než se pustíte do krájení. Jde to pak snadněji.
  14. Na krájení budete potřebovat hodně ostrý nůž. Nůž namočte do vody a začněte rolku krájet na stejně velké kousky. Tato základní rolka vyjde asi na 6–8 kousků.
  15. Hotové maki podávejte se sójovou omáčkou, troškou wasabi a nakládaným zázvorem.
Hodnocení
4.8 9x

sushi mami rolky

Všechny složky sushi jsou opravdu zdravé

Sushi bývá právem označováno jako mimořádně zdravé jídlo, protože je založeno na surovinách s významnou nutriční hodnotou. Rýže používaná jako základ na sushi obsahuje kvalitní sacharidy, které dodávají tělu energii. Navíc je snadno stravitelná, takže zbytečně nezatěžuje žaludek.

V sushi se jako náplň používají velice často syrové mořské ryby. A to především losos nebo tuňák. Najdete v nich hodně bílkovin, omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které prospívají srdci, a pestrou paletu vitamínů a minerálů.

Důležitou složkou mnoha sushi rolek je mořská řasa nori. Ta je bohatá především na jód, který je nezbytný pro správnou funkci štítné žlázy. Obyvatelé vnitrozemí často trpí nedostatkem jódu, protože jeho nejlepší zdroje pocházejí právě z moře. Mimo jódu nori obsahuje také vlákninu a antioxidanty.

Mezi další oblíbené prvky, které patří do náplně do sushi rolek, se řadí různé druhy syrové zeleniny. Nejčastěji se používá okurka, mrkev nebo nakládaná ředkev. Jsou výborným zdrojem vlákniny, vitamínů i minerálů.

Opomenout nesmíme ani avokádo, které však patří z botanického pohledu mezi ovoce. Avokádo dodává rolkám jemnou krémovou chuť a obsahuje zdravé tuky, které podporují vstřebávání vitamínů.

Jaký typ sushi máte nejraději?

Druhy sushi

Existuje hodně typů sushi rolek. Mezi ty nejběžnější patří:

  • Maki – uvnitř je rýže s náplní, zvenku je řasa nori. Jedná se o základní rolky, které mohou mít klidně jen jeden druh náplně.
  • Uramaki – obrácené rolky, kde je rýže zvenku a náplň s nori uvnitř. Nejoblíbenějším provedením uramaki jsou tzv. California roll, pro které je typická náplň z krabích tyčinek, avokáda a okurky.
  • Nigiri – ručně tvarovaný váleček rýže, na který se pokládá plátek syrové ryby, případně kreveta, úhoř nebo omeleta.
  • Temaki – kornout z řasy nori, který se plní rýží, zeleninou, syrovou rybou a dalšími surovinami typickými pro sushi.
  • Sashimi – plátky syrové ryby, které se namáčí do sójové omáčky a wasabi. Součástí sashimi tedy není rýže ani nori.
  • Gunkan – rýže je vytvarovaná do tvaru bitevní lodě. Je obalena plátkem nori a z vrchu plněná kopečkem kaviáru, kostičkami syrové ryby či jinými ingrediencemi.

Zdroje: praha.rozhlas.cz, bbcgoodfood.com, delish.com, webmd.com, healthline.com

Kvíz týdne

Kvíz: Uhádnete, jaké nemoci se léčí těmito léky?
1/9 otázek