Svaz pacientů: Databázi zneužijí firmy

15. 3. 2010 8:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Novela zákona o léčivech je nešetrná vůči soukromí pacientů, lékařů i lékárníků, varuje úřad pro ochranu údajů. Farmaceutické firmy mohou podle Svazu pacientů ČR zneužít informace z takzvaného centrálního úložiště dat, které spadá pod Státní ústav pro kontrolu léčiv.


Úložiště už bylo vybudováno, ale zatím se nevyužívá. „Z databáze bude možné získat informace o tom, jaké léky od kterých výrobců lékař svým pacientům předepisuje. A zároveň z ní bude možné vyčíst i to, jakými intimními problémy pacienti trpí, protože z užívaných preparátů lze snadno odvodit diagnózu,“ sdělil deníku E15 mluvčí svazu Luděk Čermák.

Dosud mohly firmy získat přehled o pohybu léčiv na trhu pouze podle množství a četnosti objednávek lékáren. „Když dealeři obcházejí lékaře s nabídkami na předepisování léků, jsou tyto informace pro marketing nepřesné, protože obsahují až dvacetiprocentní chybu,“ dodal Čermák.

Ten zároveň zdůraznil, že údaje o tom, jaké léky pacienti užívají, mohou být zneužitelné i při vstupu do zaměstnání nebo při žádosti o poskytnutí úvěru.

„O určitém nátlaku na veřejně činné osoby snad není potřeba ani hovořit,“ poznamenal mluvčí. Stejné obavy jako Svaz pacientů ČR má i lékařská a lékárnická komora. Podle nich se mohou do databáze nabourat hackeři.

Ministerstvo zdravotnictví chce pomocí novely zákona o léčivech, o níž má tento týden jednat sněmovna, omezit výdej preparátů sloužících k nelegální výrobě pervitinu. Stát chce mít i mnohem lepší přehled o náhražkách pro narkomany Subutexu a Suboxonu, které lékaři předepisují bez jakékoliv kontroly a omezení.

Snahu ministerstva podpořil Mezinárodní úřad pro kontrolu narkotik při OSN. Ve své lednové zprávě uvedl, že z Česka se do celé Evropy ve velkém pašují drogy právě na bázi pervitinu.

Novelu kvůli možnému zneužití nekritizují jen pacienti, lékaři a lékárníci. Na jejich stranu se přidal i Úřad pro ochranu osobních údajů. „V průběhu připomínkování novely ministerstvo nedospělo s úřadem ke shodě nad rozsahem právní úpravy úložiště dat,“ uvedla mluvčí úřadu Hana Štěpánková.

Podle ní je celá problematika zúžena jen na zpřísnění prodeje léků, z nichž lze vyrábět drogy. „Naprosto je ale zamlčován fakt, že navrhovaná podoba úložiště tento účel široce překračuje, protože návrh novely zákona pouze obecně stanoví skupinu činností, k nimž bude stát oprávněn osobní údaje z receptů využívat, a to bez souhlasu pacientů,“ konstatovala Štěpánková.

Náměstek šéfky rezortu zdravotnictví Marek Plíšek s těmito výhradami nesouhlasí. Ministerstvo podle něj jednalo s Úřadem pro ochranu osobních údajů minimálně třikrát a snažilo se jeho připomínky zapracovat v maximální možné míře.

„Novela respektuje ochranu osobních údajů a soukromí pacientů, návrh byl zpracován i ve smyslu zákona o ochraně osobních údajů,“ řekl Plíšek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?