125 ml mléka * 375 g hladké mouky + na poprášení 1/2 kostky droždí (21 g) * 75 g krupicového cukru * 60 g změklého másla + na vymazání * 1 pořádná špetka soli na obložení 500 g plnotučného tvarohu * 250 g smetany ke šlehání * 5 vajec střední velikosti * 125 g krupicového cukru * 50 g škrobu * kůra z 1 citronu * 10 cukrářských piškotů nebo 5-6 sucharů * 2 kg švestek
Mléko ohřejte zhruba na teplotu těla. Mouku vsypte do mísy, uprostřed vytvořte důlek, rozdrobte do něj droždí, zalejte trochou mléka, posypte lžičkou cukru a přehrňte trochou mouky. Nechte zakryté na teplém místě asi 15 minut kynout. Ke kvásku přidejte zbylé mléko, cukr, máslo a sůl. Zpracujte hnětačem nebo ručně do hladkého těsta a nechte je na teplém místě kynout, až zhruba zdvojnásobí objem. Mezitím spolu utřete tvaroh, smetanu, vejce, cukr, škrob a citronovou kůru. Piškoty nebo suchary nadrťte nebo rozemelte. Švestky opláchněte, osušte, vypeckujte a nakrájejte na klínky. Plech vymažte máslem a troubu předehřejte na 200 °C. Na lehce pomoučněné pracovní ploše těsto rozválejte a vyložte jím plech. Vytvarujte zvýšené okraje, těsto posypte piškotovými drobty, poklaďte švestkami slupkou dolů a přelijte tvarohovým krémem. Vložte do trouby, teplotu po chvíli stáhněte na 180 °C a koláč pečte asi 50 minut, až kraje zezlátnou a náplň zpevní.
O autorovi| Text: Jitka Rákosníková, (převzato z časopisu F. O. O. D. 10/2012)