Tanec svatého Víta je neurologická porucha postihující děti. Vyznačuje se nekontrolovatelnými pohyby

přidejte názor
Autor: Depositphotos.com/serezniy

Ačkoliv je pojem tanec svatého Víta mezi širokou veřejností poměrně znám, ve skutečnosti jen málokdo tuší, co se za ním skutečně skrývá. Jedná se totiž o alternativní pojmenování neurologického onemocnění, které se objevuje nejčastěji u dětí. Zmíněný název přitom vyplývá z charakteristického symptomu nemoci, kterým je neúmyslný pohyb končetin či obličeje.

Název „tanec svatého Víta“ pochází z dob, kdy byly nechtěné pohyby a křeče spojené s touto neurologickou poruchou mylně považovány za náboženský nebo mystický fenomén. Svatý Vít, křesťanský mučedník z 3. století, byl v Evropě uctíván jako patron těch, kteří trpí nervovými chorobami, například epilepsií. Legendy o svatém Vítu tvrdí, že měl schopnost zázračně léčit lidi postižené těmito poruchami.

Co se dozvíte v článku
  1. Co je to tanec svatého Víta?
  2. Příčiny Sydenhamovy chorey
  3. Jaké má tanec svatého Víta příznaky?
  4. Diagnostika Sydenhamovy chorey
  5. Tanec svatého Víta: léčba
  6. Je možné nemoci nějak předejít?

Co je to tanec svatého Víta?

Tanec svatého Víta, známý též jako Sydenhamova chorea nebo Sydenhamův syndrom, je neurologická porucha, která postihuje motorické funkce, což vede k nechtěným, nepravidelným a nekontrolovatelným pohybům těla. Tento stav je často spojován s revmatickou horečkou, což je zánětlivé onemocnění, které může nastat po infekci způsobené bakteriemi streptokoky skupiny A.

Ve středověku, kdy bylo chápání medicíny a neurologických onemocnění omezené, byly abnormální pohyby často interpretovány jako důsledek posedlosti nebo božího trestu. Lidé věřili, že prosby a modlitby ke svatému Vítu mohou přinést úlevu nebo uzdravení. Proto byli lidé trpící těmito symptomy často vedeni k tomu, aby se modlili u oltářů zasvěcených svatému Vítu nebo se účastnili poutí do kostelů nesoucích jeho jméno.

Sydenhamova chorea postihuje především děti ve věku od 5 do 15 let, což je skupina nejvíce náchylná k revmatické horečce. Dívky jsou více ohrožené než chlapci. U dospělých se tato porucha vyskytuje zřídka. Kromě věkové skupiny a pohlaví jsou ohroženi jedinci, kteří prodělali streptokokovou infekci, jako je angína nebo spála, bez adekvátní léčby antibiotiky. Toto onemocnění je přitom častější v oblastech s omezeným přístupem k lékařské péči. [1, 2, 34]

Příčiny Sydenhamovy chorey

Jak bylo řečeno, tanec svatého Víta je následkem infekce streptokoky skupiny A. Tyto bakterie mohou vyvolat autoimunitní reakci v těle, která vede k rozvoji revmatické horečky, což je hlavní příčina této neurologické poruchy. Po prodělané streptokokové infekci může imunitní systém mylně napadnout vlastní tkáně těla, včetně mozku, což způsobuje zánět a následné motorické symptomy typické pro Sydenhamovu choreu.

Autoimunitní reakce při revmatické horečce je komplikovaný proces, který zahrnuje reakci mezi streptokokovými antigeny a antigeny v lidském těle. Během této reakce začnou protilátky, jež jsou původně produkovány k boji proti streptokokům, napadat struktury v mozku, konkrétně bazální ganglia, což jsou oblasti odpovědné za kontrolu motorických funkcí. Tento útok vede k dysfunkci neuronů a způsobuje charakteristické nechtěné a nekontrolovatelné pohyby.

Přestože hlavní příčina Sydenhamovy chorey je infekční a autoimunitní, je důležité zmínit rovněž genetické a environmentální faktory, které mohou ovlivnit náchylnost k tomuto onemocnění. Někteří jedinci mohou mít genetickou predispozici, která zvyšuje riziko vzniku autoimunitních reakcí po streptokokové infekci. Také sociální a ekonomické faktory hrají roli, protože Sydenhamova chorea je častější v oblastech s omezeným přístupem k lékařské péči a antibiotikům, což umožňuje rozvoj a šíření streptokokových infekcí.

Navíc, nedostatečná nebo pozdní léčba streptokokových infekcí výrazně zvyšuje riziko rozvoje revmatické horečky a následné Sydenhamovy chorey. Včasné nasazení antibiotik je tudíž klíčové pro eliminaci bakterií a prevenci imunitních komplikací. V místech, kde je dostupná kvalitní zdravotní péče, se díky účinné léčbě streptokokových infekcí výskyt revmatické horečky a Sydenhamovy chorey výrazně snížil.  [5, 6, 78]

Jaké má tanec svatého Víta příznaky?

Sydenhamova chorea se projevuje řadou neurologických a behaviorálních symptomů, které mohou být velmi různorodé a někdy i znepokojující. Tyto příznaky se často objevují několik týdnů až měsíců po streptokokové infekci a mohou zahrnovat jak motorické, tak emocionální a kognitivní projevy. Níže jsou uvedeny hlavní příznaky, které mohou postihnout jedince s touto poruchou:

  • Nechtěné a nepravidelné pohyby: jedním z nejvýraznějších symptomů Sydenhamovy chorey jsou nechtěné, nepravidelné a často dramatické pohyby, které postihují hlavně obličej, ruce a nohy. Tyto pohyby mohou být jak mírné (záškuby prstů), tak i výrazné (prudké pohyby končetin). Příznaky se mohou zhoršovat při emocionálním stresu, a naopak se zmírnit během spánku.
  • Svalová slabost a ztráta koordinace: někdy se u pacientů projeví celková svalová slabost, což může ovlivnit jejich schopnost provádět běžné denní aktivity. Problémy s koordinací mohou vést k neobratnosti a zvýšenému riziku pádů a zranění.
  • Změny v řeči: někteří pacienti mohou mít potíže s mluvením, včetně zpomalení řeči nebo nepravidelné artikulace, což je důsledkem postižení svalů, které se při mluvení zapojují.
  • Emocionální a behaviorální změny: častým příznakem je také emocionální nestabilita, což může zahrnovat podrážděnost, úzkost, deprese nebo náhlé výkyvy emocí. Děti mohou vykazovat změny v chování, jako je zvýšená plačtivost, neklid nebo impulzivita.
  • Kognitivní problémy: může dojít i ke zhoršení krátkodobé paměti a schopnosti soustředění, což ovlivňuje školní výkon dětí. Někteří jedinci tak mohou mít potíže s plánováním a organizováním úkolů.
  • Choreické pohyby očí: oči mohou vykazovat rychlé, nechtěné pohyby, což je stav známý jako oční chorea, který může ovlivnit vidění a čtení.

Kromě výše uvedených symptomů se u nemocného mohou projevit také bolesti hlavy nebo motání hlavy. V některých případech pak může nemoc dokonce způsobit i změnu osobnosti pacienta a vyvolat různé nežádoucí psychiatrické příznaky. Konkrétně se jedná například o rozvoj obsedantně-kompulzivní poruchy. [9, 10, 11, 12, 13]

Diagnostika Sydenhamovy chorey

Pro stanovení diagnózy nemoci je zapotřebí zjistit podrobnou anamnézu a provést důkladné klinické hodnocení, laboratorní testy a případně i zobrazovací vyšetření. Lékař nejprve provede podrobné fyzikální vyšetření, během kterého pozoruje nechtěné a nepravidelné pohyby typické pro choreu, hodnotí svalovou sílu, koordinaci, reflexy a vyšetřuje řeč a pohyby očí.

Dále jej bude zajímat, zda pacient nedávno neprodělal streptokokovou infekci, jako je angína nebo spála, nebo jestli se u něj neprojevila revmatická horečka či jiné autoimunitní reakce. Následně se provedou krevní testy na detekci zvýšeného antistreptolysinu O (ASO) nebo anti-DNázy B, které by naznačily nedávnou streptokokovou infekci. Stejně tak se v krvi sledují i zánětlivé markery, jako jsou C-reaktivní protein (CRP) a sedimentace erytrocytů (ESR), které mohou být při revmatické horečce zvýšené.

Kvíz: Co víte o lidském mozku?

K vyloučení jiných neurologických onemocnění pak mohou být použity některé zobrazovací metody. Magnetická rezonance slouží k posouzení strukturálních změn v mozku, zejména v bazálních gangliích, která jsou u pacientů se Sydenhamovou choreou často postižena.

Lékař musí také vyloučit další příčiny choreatických pohybů a neurologických příznaků. Mezi ty patří například Huntingtonova choroba, autoimunitní encefalitida, toxické nebo metabolické příčiny, například otrava nebo metabolické poruchy, a jiná infekční onemocnění, která mohou postihnout centrální nervový systém. V některých případech je přitom nutná konzultace s neurologem nebo specialistou na infekční choroby, aby se potvrdila diagnóza a naplánovala vhodná léčba. [14, 15, 16, 17]

Tanec svatého Víta: léčba

Léčba Sydenhamovy chorey se zaměřuje na zvládání symptomů, léčbu základní příčiny (revmatické horečky) a prevenci opakovaných streptokokových infekcí. Tento proces přitom zpravidla zahrnuje kombinaci farmakologické terapie, podpůrné péče a preventivních opatření.

Léčba základní příčiny, kterou bývá streptokoková infekce, obvykle spočívá v podávání antibiotik, především penicilinu. Pokud je pacient alergický na penicilin, mohou být použita alternativní antibiotika, jako je erytromycin. Pro snížení zánětu mohou být pacientovi předepsány také protizánětlivé léky (kortikosteroidy).

Poruchy řeči se nejčastěji projevují v předškolním věku. Některé mohou přetrvávat do dospělosti
Přečtěte si také:

Poruchy řeči se nejčastěji projevují v předškolním věku. Některé mohou přetrvávat do dospělosti

Symptomatická léčba je zaměřena na zmírnění motorických a behaviorálních příznaků. Ke kontrole nechtěných pohybů se zpravidla používají antikonvulziva. Těžké motorické příznaky pak někdy mohou pomoci zmírnit antipsychotika, zatímco pro zvládnutí emocionálních a behaviorálních problémů se používají anxiolytika nebo antidepresiva.

Pacienti mohou navíc potřebovat také fyzioterapii k posílení svalů a zlepšení koordinace, ale i ergoterapii k usnadnění každodenních aktivit. V případě závažných behaviorálních problémů může být užitečná psychologická podpora nebo poradenství. Zároveň je však důležitá i podpora a osvěta rodiny a pečovatelů, aby lépe porozuměli stavu pacienta a mohli mu poskytnout potřebnou pomoc. [18, 19, 20, 21]

Je možné nemoci nějak předejít?

V rámci prevence nemoci je zásadní především předcházení streptokokovým infekcím. Pokud se však pacient přesto nakazí, je jedním z nejdůležitějších preventivních opatření včasná diagnostika a léčba nemoci. Při podezření na streptokokovou infekci je proto nutné co nejdříve navštívit lékaře a zahájit antibiotickou léčbu.

Významná je také prevence přenosu streptokokových infekcí. Dodržování základních hygienických opatření, jako je pravidelné mytí rukou, používání jednorázových kapesníků a vyhýbání se kontaktu s infikovanými osobami, může výrazně snížit šíření streptokokových bakterií. Děti by proto měly být informovány o důležitosti těchto preventivních opatření, zejména pak ve školách a dalších kolektivních zařízeních, kde je vyšší riziko přenosu infekce.

Rovněž jsou u dětí a dospívajících důležité pravidelné preventivní lékařské prohlídky. Lékaři mohou včas identifikovat příznaky streptokokových infekcí nebo revmatické horečky a zahájit příslušnou léčbu. Rodiče by zase měli být informováni o rizicích spojených se streptokokovými infekcemi a o důležitosti dodržování léčebných režimů. [22, 23, 24, 25]

Zdroje: stefajir.cz, rehabilitace.info, tomasrychnovsky.cz, wikiskripta.eu, dbterapie.cz, labtestsonline.cz, ninds.nih.gov, my.clevelandclinic.org, medicalnewstoday.com, ufhealth.org, aboutkidshealth.ca

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?