Tortilla recept: domácí tortilla je na rozdíl od kupované naprosto čerstvá. Dá se připravit bez pšeničné mouky

19.11.2025
přidejte názor
Čerstvé domácí tortilly
Autor: Pixabay.com/hekoer1

Máte rádi plněné tortilly? Pak byste měli určitě vyzkoušet recept na domácí pšeničnou tortillu. Dodržíte-li doporučený postup, výsledkem bude krásně měkká a chutná placka. Oproti kupované variantě navíc víte s naprostou jistotou, co máte na talíři. Výběr náplně je také čistě na vašem uvážení. Existuje mnoho chutných variant, které jsou zároveň zdravé.

Pokud nesmíte jíst lepek, nic se neděje. Pružná a chutná tortilla se dá připravit i bez pšeničné mouky. Jako náhrada poslouží kombinace rýžové a pohankové mouky, obě jsou totiž přirozeně bezlepkové. Důležité je do těsta přidat psyllium (rozpustnou vlákninu z jitrocele kopinatého). Díky vláknině bude těsto pružné a snadno tvarovatelné.

Co se dozvíte v článku
  1. Domácí tortilla recept: klasika s pšeničnou moukou
  2. Tortilla recept: bezlepková varianta
  3. Domácí vs. kupované tortilly
  4. Tipy na zdravé náplně do tortill

Domácí tortilla recept: klasika s pšeničnou moukou

60 minut
8 porcí

Ingredience

  • 250 g hladké pšeničné mouky,
  • ½ lžičky soli,
  • 2 lžíce olivového oleje nebo sádla,
  • 150 ml teplé až horké vody,
  • špetka kypřicího prášku do pečiva.

Postup

  1. Dejte vařit vodu. Nechte ji přejít varem a odstavte stranou. V míse smíchejte mouku, kypřicí prášek do pečiva a sůl. Do sypkých surovin poté zapracujte olivový olej nebo sádlo.
  2. Nyní můžete začít do těsta pomalu přilévat horkou vodu. Přidávejte ji po malých dávkách, ideálně po jedné lžíci. Lepší je, když je voda opravdu hodně teplá, protože se mouka částečně spaří a těsto pojme více vody. Budete tak mít méně práce s hnětením.
  3. Vypracujte těsto, které bude hladké, nelepivé a pružné. Přikryjte ho utěrkou a nechte alespoň 20 minut odpočívat. Pokud nepospícháte, můžete ho nechat odpočívat klidně hodinu.
  4. Těsto poté rozkrájejte na 8 stejně velkých kousků. Vytvarujte z nich kuličky. Každou kuličku pak vyválejte na placku o síle cca 2 milimetry. Těsto nepodsypávejte moukou. Použijte ji pouze v případě, že je těsto hodně lepivé. Z vyválené placky ale mouku za
  5. Rozpalte nasucho litinovou nebo nerezovou pánev. Tortilly opékejte z obou stran po dobu 30–60 sekund. Na dobře opečené tortille by se měly objevit nafouknuté hnědé puchýřky.
  6. Opečené tortilly skládejte na sebe na talíř. Přikryjte je navlhlou utěrkou, aby zůstaly hezky měkké a teplé. Tortilly podávejte naplněné masem, sýrem, zeleninou či jinou oblíbenou náplní.
Hodnocení
4.7 8x

domácí tortilla

Tortilla recept: bezlepková varianta

50 minut
6-8

Ingredience

  • 100 g rýžové mouky,
  • 100 g pohankové mouky,
  • 1 lžička psyllia,
  • ½ lžičky soli,
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • 160 ml teplé vody.

Postup

  1. Vodu převařte a dejte ji stranou trochu zchladnout. V míse smíchejte obě mouky, psyllium a sůl. Do sypkých surovin opatrně zapracujte olivový olej.
  2. Poté začněte po troškách přilévat teplou vodu do těsta. Snažte se vypracovat hladké a nelepivé těsto. Díky psylliu by mělo být dostatečně pružné. Podle potřeby můžete během hnětení přidat ještě více vody nebo mouky.
  3. Vypracované těsto rozkrojte na 6–8 stejně velkých kousků. Vyválejte z nich kuličky, přikryjte je utěrkou a nechte je minimálně 10 minut odpočívat.
  4. Kuličky následně vyválejte na tenké placky. Klidně je můžete válet mezi dvěma archy pečicího papíru. Díky tomu se vám nebude těsto lepit na váleček či trhat.
  5. Na sporáku rozpalte litinovou nebo nerezovou pánev. Tortilly opékejte na pánvi z obou stran minutu až dvě. Podobně jako u pšeničných tortill by na nich měly vznikat hnědé flíčky.
  6. Opečené tortilly vyskládejte na talíř a zakryjte čistou utěrkou pro udržení tepla. Servírujte je naplněné vaší oblíbenou náplní.
Hodnocení
4.6 7x
Fazolová polévka recept: sytý pokrm plný bílkovin. Pro zvýšení obsahu železa do ní přidejte řasu kombu
Přečtěte si také:

Fazolová polévka recept: sytý pokrm plný bílkovin. Pro zvýšení obsahu železa do ní přidejte řasu kombu

Domácí vs. kupované tortilly

Zásadní rozdíl mezi doma připravenými tortillami a kupovanými spočívá v čerstvosti. Tortillu, kterou si upečete sami, máte naprosto čerstvou. Dalším důvodem, proč si připravit raději tortilly doma, je absolutní kontrola nad složením. Stačí vám opravdu jen pár surovin, abyste vytvořili lahodné jídlo.

Do základního těsta navíc můžete zamíchat bylinky, nasekaný špenát a jiné suroviny, které ho ozvláštní. Rozdíly mezi domácími a kupovanými tortillami samozřejmě panují i v chuti, měkkosti a vláčnosti. Zatímco čerstvé tortilly bývají vláčné a chuťově výraznější, kupované mají tendenci „zgumovatět“, jakmile otevřete balení.

U kupovaných tortill zkoumejte složení

Produkty z obchodů většinou obsahují konzervanty, které jim zajišťují delší trvanlivost. Zatavené v obalu tak mohou vydržet klidně i několik týdnů. O čerstvosti však nemůže být řeč. Když se podíváte pozorněji na složení, často v nich najdete řepkový olej, ztužované rostlinné tuky, margaríny a další tuky, které se olivovému oleji v domácích tortillách rozhodně nemohou rovnat. Často mají kromě toho vyšší obsah soli a sacharidů.

Tortilly prodávané v obchodech mohou obsahovat také glycerol, který slouží jako náhrada cukru. Běžně se přidává do žvýkaček, ledových tříští a jiných sladkých výrobků. Má výhodu v tom, že nijak výrazně neovlivňuje hladinu krevního cukru.

V dávkách, které se přidávají do potravin, je pro většinu zdravých lidí neškodný. Na druhou stranu ale může dojít při nadměrné konzumaci této látky k intoxikaci (hlavně u malých dětí). Domácí tortilly navíc žádné sladidlo neobsahují, takže ho lze vnímat jako naprosto nadbytečnou složku.

Mezi další složky, které výrobci přidávají zejména do levnějších tortill, patří různé emulgátory, kypřidla, protispékavé látky, regulátory kyselosti, barviva, aromata, zvlhčující látky a modifikované škroby. Zkrátka jde o celou řadu látek, které prodlužují trvanlivost, zlepšují texturu či zvýrazňují chuť.

Je však důležité upozornit, že když se ve složení objeví nějaké „éčko“, nutně to neznamená, že je zdraví škodlivé. Pod zkratkami začínajícími na písmeno E často figurují různé látky přírodního původu, jako třeba pektin, agar, karoteny či kyselina vinná. Spíš by vás měl zarazit vysoký počet přídatných látek – většinou signalizuje, že je potravina vyrobena z méně kvalitních surovin.

Zkoušeli jste tortilly připravit doma?

Tipy na zdravé náplně do tortill

Absolutní klasikou, která se dává do tortill nejčastěji, jsou kousky grilovaného masa se zeleninou. Je čistě na vašem uvážení, jestli použijete krůtí prsíčka, kousky kuřete nebo třeba trhané hovězí maso. Pokud máte rádi ryby, chybu rozhodně neuděláte s lososem nebo treskou. Kromě čerstvé zeleniny můžete rybu zkombinovat s koprovým dresinkem. Tortilla se dá naplnit i tuňákem z plechovky, když nemáte k dispozici grilované či uzené ryby.

Pokud nechcete moc přemýšlet nad náplní a vaše lednička je poloprázdná, mohla by vás zaujmout tortilla se sýrem. Použít můžete prakticky jakýkoliv sýr. Mozzarella bude skvěle ladit s rukolou, rajčaty a bazalkou. Cottage s okurkou a špenátem je zase ideální na zdravý oběd. Bát se nemusíte ani plísňového sýra, ke kterému se hodí hruška, vlašské ořechy a rukola.

Náplně do tortill mohou být také čistě vegetariánské nebo veganské. Jsou ale tak výborné, že si na nich pochutnají i masožravci. Mezi osvědčené kombinace patří hummus s grilovanou zeleninou, guacamole s rajčaty, pečená dýně s fetou a špenátem, červená řepa s kozím sýrem a vajíčko natvrdo se zeleninou.

Zdroje: kucharkaprodceru.cz, szpi.gov.cz, vyzivaspol.cz, bbcgoodfood.com, health.clevelandclinic.org

Kvíz týdne

Kvíz: Uhádnete, jaké nemoci se léčí těmito léky?
1/9 otázek