Továrnu na léky v USA dočasně uzavřeli, objevili v ní bakterii legionella

13. 8. 2015 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Společnost vyrábějící léky GlaxoSmithKline v úterý dočasně uzavřela svou továrnu v Severní Karolíně poté, co byla v jedné z chladicích věží objevena bakterie způsobující nebezpečnou legionářskou nemoc (legionellu). Bakterii našli při rutinní kontrole ve výrobně léků ve městě Zebulon, uvedla agentura Reuters.


S epidemií legionelly nyní bojuje město New York, nemoc si vyžádala již nejméně 12 obětí.

Uzavření továrny neznamená, že budou přerušeny dodávky léků, které se tam vyrábějí. Mezi nejznámější patří například lék na astma Advair, který se ale rovněž vyrábí v Anglii a ve Francii.
Společnost GlaxoSmithKline uvedla, že uzavření továrny bylo preventivním opatřením. Jakmile budou problémy odstraněny, bude výrobna v Zebulonu opět otevřena. Chladicí věže údajně stojí samostatně a nedostanou se do kontaktu s žádnými produkty.

„Chladicí věže budou vyčištěny a znovu otestovány předtím, než továrnu otevřeme. Snažíme se tak zajistit zdraví a bezpečnost našich zaměstnanců, stejně jako bezpečnost našich produktů,“ uvedla firma ve svém prohlášení. Asi 600 zaměstnanců bylo posláno domů. Podle místních úředníků odhalení přítomnosti bakterie v továrně neznamená ohrožení zdraví občanů a nejde ani o hrozbu například pro místní zásoby pitné vody.

Legionářská nemoc se projevuje jako chřipka. Způsobuje ji bakterie legionelly, která se nejlépe množí ve vodě za teploty 37 stupňů Celsia. Bakterie se nešíří přenosem mezi lidmi, ale rozvodem vody, klimatizací nebo se roznáší vodní parou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?