Tříselná kýla má podobu hmatatelné bulky. Nejvýraznější je při stání či kašlání

12. 1. 2024 7:30
přidejte názor
Autor: Depositphotos/Chai2523

Jako tříselná kýla se označuje bulka, kterou lze nejlépe nahmatat během stání nebo třeba kašlání, zatímco vleže se zpravidla zmenšuje. Mezi další typické příznaky tříselné kýly patří pálení, pocity tlaku či bolestivost po fyzické námaze. U mužů se může objevit také otok varlat, pokud dojde k vyklenutí v oblasti šourku. Kýlu je nutné co nejrychleji chirurgicky odstranit, aby nedošlo k jejímu uskřinutí.

Tříselná kýla, odborně označovaná jako hernie, je vyhřeznutí orgánů a měkkých tkání z břišní dutiny na povrch v oblasti třísel. Hlavní příčinou výduti bývá oslabení břišní stěny. K tomu může přispět celá řada faktorů:

Ačkoliv nemusí být vůbec bolestivá, přítomnost bulky v tříslech byste rozhodně neměli přehlížet. Opětovné vtlačování obsahu kýly zpět do břišní dutiny způsobuje její zvětšování. V nejhorších případech pak může dojít k jejímu uskřinutí. [1, 23]

Co se dozvíte v článku
  1. Obecné příznaky tříselné kýly
  2. Tříselná kýla u žen: příznaky
  3. Tříselná kýla u mužů: příznaky
  4. Tříselná kýla u dětí: příznaky

Obecné příznaky tříselné kýly

Tříselná kýla nemívá zpočátku nijak výrazné projevy. Většinou se jedná o hmatatelnou bulku v tříslech, která bývá největší při stání a kašlání. Při ležení na zádech se naopak zmenšuje. Bulka nemusí být vždy bolestivá, nicméně u některých pacientů se objevuje pálení, tlak či mírná bolest zejména po zátěži.

Příznaky uskřinutí kýly

Pokud se tříselná kýla nijak neléčí, může dojít k jejímu uskřinutí. Za normálních okolností lze kýlu při poloze vleže zatlačit zpět do břišní dutiny. Pokud to není možné, znamená to, že kýla ve výduti uvízla. Jedná se o závažnou komplikaci, která vyžaduje okamžitý chirurgický zákrok. Mezi příznaky uskřinuté kýly patří:

Tříselná kýla u žen: příznaky

U ženského pohlaví je oblast třísel zpevněna vazy držícími dělohu a tříselný kanál je podstatně užší než u mužů. Proto se u nich neobjevuje kýla tak často. Ženy trpící tříselnou kýlou nicméně běžně zaznamenají bouli v oblasti stydké kosti.

Tříselná kýla u mužů: příznaky

Tříselná kýla se vyskytuje u mužské části populace častěji než u žen. Třísla totiž představují oblast, kterou sestupují varlata směrem dolů až do šourku. Po sestupu varlat dojde k uzavření celé oblasti. U některých mužů ale neproběhne uzavření správně, což vyústí v oslabení třísel. Kromě běžných klinických příznaků kýly se u mužů mohou objevit i otoky a bolesti varlat. [7, 8, 9]

Jak se pozná tříselná, pupeční a břišní kýla? Příznaky mohou být rozmanité
Přečtěte si také:

Jak se pozná tříselná, pupeční a břišní kýla? Příznaky mohou být rozmanité

Tříselná kýla u dětí: příznaky

Co se týče dětských pacientů, tříselná kýla se vyskytuje nejčastěji u novorozenců a kojenců. V prvních týdnech a měsících života mají děti přirozeně oslabenou břišní stěnu. Jsou tudíž náchylnější ke vzniku kýly, která ovšem nemusí být viditelná celou dobu. U některých miminek se objevuje jen při plakání, kašlání či vyprazdňování. U chlapečků může zasahovat až k šourku. Podobně jako u dospělých je nutné kýlu co nejrychleji odstranit. [10, 11]

Zdroje: nih.gov, surgicaloasis.com, urologyhealth.org, mayoclinic.org, hopkinsmedicine.org, kylniporadna.cz, nskz.cz, stefajir.cz

Co je to tříselná kýla?
Tříselná kýla je vyhřeznutí měkkých tkání z dutiny břišní k povrchu v oblasti třísel. K vyklenutí dochází tam, kde je břišní stěna oslabená. Postupným zatlačováním obsahu kýly zpět do břišní dutiny dochází k jejímu zvětšování a rozšiřování defektu v břišní stěně.
Jaké má tříselná kýla projevy?
Zpočátku má formu dobře hmatatelné bulky v tříslech, která nemusí být vždy bolestivá. Někteří pacienti pociťují pálení, tlak a bolesti v tříslech. Nejvýraznější bývají po fyzické zátěži. U mužů se pak může kýla vyklenout i v oblasti šourku.
Jak se pozná uskřinutí kýly?
Uskřinutá kýla mění barvu. Může být sytě rudá až fialová. Pacient pociťuje extrémní bolest, má horečku, zrychlený tep a trpí silnou nevolností. Do uvíznuté tkáně v té chvíli neproudí krev, proto je nutné okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.
  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?