Tuková tkáň v okolí hrudních arterií může být užitečná

7. 12. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Výzkumný tým McMasterovy Univerzity v Kanadě zkoumal efekt, jenž mají produkty tukové tkáně na změny v roztažnosti arterií. Cílem kanadských vědců bylo ověřit, zda lidská tuková tkáň okolo vnitřních hrudních arterií produkuje činitel vyvolávající obdobné roztažení těchto arterií...


Výzkumný tým McMasterovy Univerzity v Kanadě zkoumal efekt, jenž mají produkty tukové tkáně na změny v roztažnosti arterií. Zpráva o studii byla vzhledem k možnému významu pro operační praxi při koronárních bypassech publikována i v říjnovém vydání The Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery.

Nedávné studie u krys prokázaly, že tuková tkáň obklopující arterie vylučuje látku, která arterie roztahuje, a působí tak jako přirozený vasodilátor.

Cílem kanadských vědců bylo ověřit, zda lidská tuková tkáň okolo vnitřních hrudních arterií produkuje činitel vyvolávající obdobné roztažení těchto arterií.

Smršťování transplantované artérie během chirurgické koronární revaskularizace (CABG) je jednou z komplikací, se kterou se při tomto zákroku kardiochirurgové potýkají.

Transplantovaná artérie zůstává zúžená i po zákroku a omezuje tak průtok krve.

Nejčastěji je stahování arterií zmírňováno prostřednictvím léků.

Již před dvěma lety bylo ovšem u nejpoužívanějšího léčiva z této skupiny prokázáno poškození cév na molekulární úrovni. Bylo tedy potřeba nalézt alternativní způsob, jak udržovat v průběhu a také po operaci transplantovanou arterii uvolněnou.

Metody zkoumání

Změny ve vaskulární funkci vnitřních hrudních arterií v závislosti na působení látek vylučovaných perivaskulární tukovou tkání byly zaznamenávány pomocí elektro-myografie a jejich morfologie byla sledována světelným mikroskopem.

Během experimentu bylo skutečně zjištěno, že činitele vylučované tukovou tkání prostřednictvím kalcium-dependentních draslíkových kanálů hrudní arterie uvolňují. Tuková tkáň bývá při chirurgické koronární revaskularizaci většinou odstraněna, ale při jejím zachování by bylo pravděpodobně dosaženo snížení výskytu vasospasmat v transplantovaných arteriích.

Dá se očekávat, přestože odstranění tukové tkáně umožňovalo při operacích jednodušší přístup k transplantovaným arteriím, že prokázaný vasodilatační efekt tukové tkáně může vést ke změně operační praxe mnoha kardiochirurgů. Tak alespoň soudí Dr. Robert Lee, jeden ze členů výzkumného týmu. Dalším krokem je nyní ověření, zda je průtok krve skrze transplantované arterie lepší u pacientů, u kterých nebyla během operace perivaskulární tuková tkáň odstraněna.

ZDROJ:

www.sciencedaily.com

www.jtcs.ctsnetjournals.org

Michal Janků, www.Zdravi.Euro.cz

autor je externím spolupracovníkem redakce

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?