Tuky některých červů mohou pomoci proti srdečním chorobám

18. 12. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Schopnost některých červů, jejichž tělo dokáže přeměňovat potenciálně škodlivé tuky v prospěšné látky, by mohla být využita pro prevenci srdečních chorob...


Píše o tom internetový server BBC.

Červi jako je třeba háďátko se navzdory své malé velikosti zřejmě dovedou lépe vypořádat s mastnými kyselinami typu omega – 6 než tělo lidské. Právě tato látka přispívá k ucpání tepen v lidském těle.

Háďátka přeměňují přirozeným způsobem látku omega-6 na mastnou kyselinu omega 3, která snižuje riziko zánětů cév.

Na základě laboratorních pokusů američtí vědci zjistili, že zvláštní látka, kterou produkují tito červi, má zřejmě pozitivní vliv na lidské buňky.

Na zanícených endoteliálních buňkách se snadněji usazují bílé krvinky. Mění se tak povrch tepen a dochází k akumulaci tuku.

Dr. Steffen Meiler z Lékařské fakulty v Georgii zkoumal interakci látek tvořených v těle červů s lidskými endoteliálními buňkami. Zjistil, že poté, co se látka červů (americkými vědci označená jako „fat - 1“) smísila s lidskými buňkami, snížil se na polovinu počet bílých krvinek, které se na endoteliálnách buňkách usazují. Látka přeměnila uvnitř buněk potenciálně škodlivé mastné kyseliny typu omega-6 na mastné kyseliny typu omega -3.

(ivb),www.Zdravi.Euro.cz, 18.12.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?