Týden mozku ukáže, jak zlepšit paměť a zbavit se fobií

11. 3. 2019 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
V rámci festivalu Týden mozku se návštěvníci mohou naučit, jak se oklamáním mozku zbavit fobií nebo jak si zlepšit paměť. Festival, který dnes začíná v Akademii věd ČR, nabízí přednášky odborníků na neurologii, experimentální medicínu a technologie, workshopy, pokusy a hlavolamy. V pořadí 21. ročník proběhne od 11. do 17. března.


Jedním z řečníků bude zakladatel festivalu neurovědec Josef Syka z Ústavu experimentální medicíny AV ČR, který se zaměří na sluchový systém mozku a jeho zkoumání. Cyril Höschl z Národního ústavu duševního zdraví vysvětlí syndrom vyhoření a příčiny různé vnímavosti vůči stresu. Jaroslav Hlinka z Ústavu informatiky AV ČR představí možnosti využití a úskalí analýzy dat z různých metod zobrazování mozkové aktivity.

V rámci doprovodného programu si návštěvníci mohou poslechnout příběh Michaely Švejdové, která prožila cévní mozkovou příhodu. Naskytne se také možnost vyzkoušet si pohyb, vnímání a orientaci člověka po prožité příhodě.

O víkendu je možné navštívit Mozkohernu obsahující přístroj Mindball na změření mozkových vln nebo létající míček na přístroji Mindflex, který je možné ovládat vlastní koncentrací. V elektrodílně The Cave se návštěvníci naučí vyrobit teploměr připojený na Wi-Fi, vyzkouší si elektrohlavolamy a postřehové hry. Své hádanky a hlavolamy přiveze také iQLANDIA a Techmania.

Festival Týden mozku je součástí Brain Awareness Week, celosvětové kampaně za zvýšení povědomí veřejnosti o úspěších a přínosech ve výzkumu mozku. Podrobný program je možné najít na stránkách. Akci pořádá Středisko společných činností AV ČR, Ústav experimentální medicíny AV ČR a Česká společnost pro neurovědy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?