Umělé oplodnění zvyšuje riziko komplikací, tvrdí norští vědci

21. 6. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Techniky používané při léčbě neplodnosti mohou zvyšovat riziko komplikací během těhotenství, varovali norští vědci. Našli patrně první důkaz toho, že ženy, které podstoupily mimotělní oplodnění (IVF), jsou náchylnější k takzvanému vcestnému plodovému lůžku. To znamená, že placenta může ohrozit matku i dítě...


tím, že částečně překrývá porodní cesty a tím je blokuje.

„Zjistili jsme, že riziko vcestného lůžka je šestkrát vyšší u žen léčených na neplodnost než u žen, jež počaly spontánně,“ řekla agentuře Reuters Liv Bente Romundstadová z univerzity v Trondheimu. „I když je ale riziko této komplikace častější u asistované reprodukce, vcestné lůžko je spíše vzácností,“ dodala.

Vědci zatím nevědí, proč je riziko vcestného lůžka vyšší zrovna u žen, jež počaly díky IVF. Domnívají se ale, že když je embryo umísťováno dolů do dělohy během umělého oplodňování, nastává tato komplikace častěji. Kliniky ale metodu umísťování embrya až dolů do dělohy upřednostňují kvůli tomu, že zárodek má větší šanci se uchytit.

U žen s diagnózou vcestného lůžka se placenta, jež vyživuje plod, přichytí k dolní části dělohy a může tak blokovat porodní cesty. Placenta praevia často způsobuje krvácení a zvyšuje riziko porodu císařským řezem.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?