Úmrtnost za 10 let klesla o sedminu, posouvá se do vyššího věku

21. 11. 2019 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Úmrtnost v Česku za posledních deset let poklesla zhruba o sedminu a lidé umírají také v pozdějším věku. Nejčastější příčiny ale zůstávají stejné, a to nemoci srdce a cév a rakovina. Ty byly loni za úmrtím téměř tří pětin zemřelých. Aktuální údaje na tiskové konferenci zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Loni zemřelo 112.920 lidí.


Téměř třetinu z nich připravily o život nemoci srdce a cév. Hlavním důvodem byla chronická ischemická choroba a selhání srdce, podíl akutních infarktů klesá. Zhoubné nádory byly za úmrtím čtvrtiny zemřelých. Nejčastěji to byla rakovina plic. Následovaly nádory tlustého střeva a konečníku a slinivky, u mužů pak prostaty a u žen prsu. Třetí příčinou zůstávají cévní nemoci mozku, byly za každým čtrnáctým úmrtím.

"Pořadí prvních tří příčin úmrtí pro muže a ženy je stejné. Od čtvrtého místa se to liší. U mužů jsou na čtvrtém místě nehody, tedy náhodná úmrtí. Ty už žen zaujímají až osmé místo. Naopak u žen nalezneme mezi častějšími příčinami smrti Alzheimerovu chorobu a jiné demence či cukrovku," uvedla Terezie Štyglerová z ČSÚ.

U mužů se celková úmrtnost mezi lety 2009 a 2018 snížila o 13 procent. Zatímco před deseti lety zemřelo 1752 mužů na 100.000 obyvatel, loni 1519. Celková úmrtnost žen klesla o 14 procent. V roce 2009 zemřelo na 100.000 obyvatel 1155 žen, loni 993. Podle statistiků za poklesem je hlavně úbytek úmrtí právě u nemocí srdce, zhoubných novotvarů a cévních onemocnění mozku.

Čísla ukazují, že lidé v Česku také umírají později než před lety. "Snižuje se úmrtnost ve středním a vyšším věku. Úmrtí se postupně koncentrují do čím dál vyššího věku. U žen je nižší úmrtnost ve středním i ve vyšším věku, úmrtí se soustředí až do nejvyššího věku kolem 85 let," řekla Štyglerová.

Nižší úmrtnost mají ženatí a vdané, největší je naopak u svobodných. Lidé nejčastěji umírají v zimních měsících a v březnu a nejméně od května do září, upřesnila Markéta Šafusová z ČSÚ.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?