Ústeckému kraji obstavili kvůli dluhu majetek za 13 miliard

9. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ústecký kraj nemůže kvůli dluhu teplické lékárenské služby nakládat se svým majetkem. Obce nedostanou slíbené dotace, převody majetků musel kraj zastavit. Lounská nemocnice tak nadále patří kraji, ačkoliv ten za ni dostal zaplaceno...


„Máme jen na běžný provoz, hospodařit s majetkem budeme moci až po ukončení exekuce,“ řekl Právu hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc (ODS). Příkaz vydal na konci dubna Okresní soud v Ústí nad Labem, proti jeho rozhodnutí se kraj odvolal. O odvolání soud ještě nerozhodl.

„Soud rozhodl již v roce 1999, že Lékárenská služba Teplice dluží firmě Alliance Uni Chem CZ zhruba půl miliónu korun za léky. Lékárenská služba Teplice je příspěvkovou organizací, kterou kraj získal společně se zadluženými nemocnicemi v lednu 2003,“ uvedl Šulc a dodal:

„Je více než s podivem, že dokud patřilo toto zařízení státu, soud majetek neobstavil ani v letech 1999, 2000, 2001, 2002. Ovšem nyní nám kvůli onomu půl miliónu korun obstavili majetek za 13 miliard během dvou dní. To mi přijde absurdní.“

Kraj bude nyní vážně zvažovat v této věci i žalobu do Bruselu. Dluh vznikl v době, kdy služba patřila státu.

„Částku jsme chtěli zaplatit za stát z peněz na oddlužení zdravotnických zařízení. Nedostali jsme však souhlas od ministerstva financí, které požadovalo pro lékárenskou službu výjimku, protože se podle něj nejednalo o zdravotnické zařízení,“ kroutí hlavou hejtman.

Navíc v těchto dnech dostal ústecký krajský úřad dopis od ministerstva financí, ve kterém se píše, že bývalé vedení Lékárenské služby Teplice zpronevěřilo při trestné činnosti 34 miliónů korun, za což bylo i odsouzeno, a že ministerstvo dává ruce pryč a pohledávku si má kraj na pachatelích vymáhat sám.

„Začínají se u nás vynořovat kostlivci ze skříní,“ poznamenal k tomu hejtman s tím, že celou věc i případnou žalobu na pachatele musí nejprve probrat na právním oddělení úřadu. Pokud se dluh nevymůže, budou ho muset zaplatit obrazně řečeno ze svého všichni občané kraje. Lékárenská služba nyní existuje pouze formálně. Organizace nevlastní žádný majetek. Někteří představitelé kraje tvrdí, že podnik v minulosti sloužil jako „odkladiště pohledávek“.

Podobný případ řešil v dubnu plzeňský krajský soud. Exekuci na movitý i nemovitý majetek plzeňského hejtmanství vyhlásil okresní soud. Navrhly ji dvě firmy, které mají v uzavřené nemocnici v Plané na Tachovsku pohledávku 19 milionů korun. Krajský soud již jeden návrh zrušil, o druhém ještě nerozhodl.

Monika Doulíková, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?