Ústecký kraj chce připravit novou koncepci zdravotnictví

18. 1. 2013 8:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Ústecký kraj chce připravit novou koncepci zdravotnictví. Dohodnout se na ní hodlá se zástupci měst a pojišťoven. Součástí koncepce bude obnovení záchytek v regionu. Novinářům to řekl radní pro zdravotnictví a zároveň náměstek hejtmana Stanislav Rybák (KSČM).


Nová koncepce bude podle něj hotova nejpozději do 30. června 2014. V pracovní skupině, která ji bude tvořit, zasednou zástupci kraje, měst a pojišťoven. „Bohužel pojišťovny zatím nereagovaly na výzvu zastupitelů z 19. prosince, kdy jsme požadovali pro zdravotnická zařízení zachování stejného rozsahu péče jako v roce 2012,“ uvedl Rybák.

Zrušení dětského a gynekologického oddělení nadále podle Rybáka hrozí nemocnici v Roudnici nad Labem. Městská nemocnice v Žatci má smlouvu na lůžkovou péči prozatím uzavřenu na dva roky. „Chceme, aby v komisi byl zástupce pojišťoven, abychom se dohodli na lůžkách i konkrétní péči,“ dodal Rybák.

Krajská zdravotní, která spravuje pět velkých krajských nemocnic, podepsala smlouvu s pojišťovnami ve středu. „Nás ale samozřejmě zajímají i menší nemocnice v kraji,“ zdůraznil Rybák.

Součástí nové koncepce bude obnovení záchytek, což měla vítězná KSČM ve volebním programu. Poslední záchytka byla v Bílině na Teplicku zrušena v roce 2001 pro nedostatek peněz. „Záchytky potřebujeme. Lidé v podnapilém stavu mohou být agresivní, je tak nepřímo ohrožen zdravotnický personál. Je to jedna z priorit,“ řekl Rybák. Podle něj se radní shodli na vzniku dvou záchytek, jedné v jižní části kraje a druhé na severu, a to buď v Ústí nad Labem, nebo v Děčíně. „Prostory se určitě najdou v nemocnicích, ale podrobnosti, jako jsou náklady, budeme ještě řešit,“ doplnil Rybák.

V oblasti zdravotnictví se Ústecký kraj bude podle něj zajímat také o stavbu nového pavilonu pro komplexní onkologické centrum v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem. Náklady se odhadují na přibližně miliardu korun. Masarykova nemocnice patří pod akciovou společnost Krajská zdravotní.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?