V kraji ubývá dětských lékařů

18. 7. 2014 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Praktických lékařů pro dospělé, stomatologů i gynekologů v Plzeňském kraji během posledních tří let přibylo. Zato těch, kteří se starají o děti a dorost, je rok od roku méně.


Vyplývá to z čísel, jež Deníku poskytl Registr zdravotnických zařízení na základě úterního článku 'Kasejovice mají strach o lékaře'. Lékařka, která nyní v jihoplzeňském městě ordinuje, totiž na konci roku odejde do penze a město hledá jejího nástupce. Zatím se však potvrzuje trend poslední doby, že mladým lékařům se na venkov příliš nechce.

Náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Václav Šimánek říká, že zdravotní pojišťovny (které odpovídají za dostupnost lékařské péče, pozn. red.) by měly lékaře motivovat. „Nějakými bonifikacemi, výhodami,“ míní Šimánek. V kraji je to podle něj s praktickými lékaři různé. „Záleží na lokalitě. Někde máme čtyřicet padesát procent lékařů pod 40 let, což je výborné, a někde je to horší,“ řekl náměstek s tím, že kraj s pojišťovnami neustále jedná.

Šimánek také věří, že ubývání dětských lékařů se zastaví. „Jde hlavně o to, že budoucí lékaři za dětské pacienty cítí větší zodpovědnost, bojí se a rozhodnou se raději věnovat dospělým,“ dodal.

Krátkodobé výpadky

Mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Kateřina Filipiová uvedla, že problém dostupnosti lékařské péče pro dospělé i děti se čas od času objevuje po celé republice. „Většinou jde spíše o krátkodobé lokální výpadky. Starší lékaři končí s praxí, odcházejí do důchodu a pro mladé jsou některé regiony či oblasti méně zajímavé než jiné,“ vysvětlila.

Pojišťovna podle ní na udržení zdravotní péče spolupracuje s lékařskými fakultami, odbornými společnostmi či s Českou lékařskou komorou.

„Spolupráce s kraji, obcemi či jejich sdruženími je samozřejmostí. V případě potřeby vždy na neobsazená místa vypisujeme výběrová řízení,“ pokračovala mluvčí. Vypsané výběrové řízení, to je také případ Kasejovic. Na základě žádosti pojišťovny, kterou zase požádala obec, je vypíše Plzeňský kraj.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?