V Malajsii stoupá počet případů horečky dengue

20. 3. 2009 8:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Už 33 obyvatel Malajsie zemřelo od začátku letošního roku na horečku dengue a onemocnělo jí více než 12.000 dalších lidí. Oznámily to dnes malajsijské úřady, podle nichž jde nejen o prudký nárůst, ale také o neúspěch snahy malajsijské vlády zastavit šíření této tropické choroby...


Počet mrtvých na horečku dengue se v letošním roce více než zdvojnásobil. Podle ministra zdravotnictví Liowa Tionga Laie zdravotníci vloni za stejné období od ledna do března zaznamenali jen 14 případů úmrtí a 8212 nakažených. „Tu epidemii musíme zastavit,“ zdůraznil.

Poukázal na to, že dlouhé období dešťů, nehygienické podmínky a stojatá voda na takových místech, jako jsou květináče, plechovky či hnojiště, vytvářejí příznivé prostředí pro líhnutí komárů, kteří nemoc přenášejí. Postěžoval si přitom na laxní přístup lidí, kteří nevěnují péči úklidu svých domů.

Malajsijské ministerstvo zdravotnictví zahájilo v lednu rozsáhlou kampaň, v jejímž rámci obyvatele vyzývalo, aby zbavili své domy předmětů, které hmyz přitahují a okamžitě vyhledali lékařskou pomoc, pokud pocítí příznaky choroby. Ty zahrnují především vysokou horečku, bolesti kloubů a nevolnost. Ve vážných případech může virus horečky dengue způsobit vnitřní krvácení, zbytnění jater, zástavu krevního oběhu a smrt. Na horečku dengue neexistuje známý lék či očkování.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?