V Pardubickém kraji se sníží počet záchranek s lékařem

15. 11. 2013 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnická záchranná služba Pardubického kraje sníží od počátku příštího roku počet záchranářských posádek s lékařem. Rozhodli o tom na jednání krajští radní, informoval ČTK mluvčí hejtmanství Jakub Rychtecký.


Příčinou je ukončení výjimky pro práci přesčas ve zdravotnictví a také nedostatek kvalifikovaných kmenových lékařů.

Omezení se bude týkat Přelouče, Lanškrouna a částečně Žamberka, kam budou v případě potřeby vysíláni lékaři ze základen Pardubice, Ústí nad Orlicí, Červená Voda, případně Vysoké Mýto a Moravská Třebová. Podle hejtmanova náměstka Romana Línka (KDU-ČSL) zůstane dostupnost zdravotnické služby zachována. „Stále ještě budeme mít více posádek s lékařem než v sousedních, dokonce větších krajích Královéhradeckém a Olomouckém,“ uvedl Línek, který má na starosti krajské zdravotnictví.

V Přelouči a Lanškrouně skončí k 31. prosinci celodenní rychlá lékařská pomoc, v Žamberku zůstane pouze přes den a o víkendech. Lékaři z těchto míst budou využiti v lokalitách s vyšším počtem výjezdů, kde se tak sníží extrémní množství přesčasové práce.

Zdravotnická záchranná služba Pardubického kraje nyní disponuje v kraji 14 posádkami rychlé lékařské pomoci na 16 výjezdových základnách. Zbylé dvě základny v Holicích a ve Skutči, kde je pouze vycvičený záchranářský tým, pracují bez jakýchkoliv výraznějších problémů samostatně nebo v součinnosti s lékařskými posádkami v osobních automobilech z Pardubic a Chrudimi, případně s rychlou lékařskou pomocí z Vysokého Mýta a Hlinska.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?