V salátu si na nás pochutnáte!
Křehké lístky, ať už zelené nebo načervenalé, jsou báječné v nekonečném množství lehkých jídel. Vybrali jsme několik zajímavých kombinací! 1. Salát hlávkový Tento jarní fešák z tuzemských záhonků chutná nejen samotný, ale také promíchaný s plátky ředkviček, karotky, jarní cibulkou a smetanovou zálivkou. 2. Řepné lístky Zkombinujte je s nudličkami pečené řepné bulvy a promíchejte se solí, pepřem, citronovou šťávou, petrželkou a olivovým olejem. 3. Salát ledový Zkuste jeho celoročně dostupné lístky rozmělnit na čerstvý koktejl, který má po ránu povzbudivé účinky, takže zdravě nahradí váš obvyklý (a nezdravý) šálek kávy. 4. Polníček Zkuste ho připravit po švýcarsku – s na kousky nakrájeným natvrdo uvařeným vejcem, opepřený a přelitý kostičkami dokřupava osmažené slaniny. 5. Rukola setá Její příjemně nahořklé lístky jsou spolu s olivovým olejem, solí, pepřem a parmazánem naprosto skvělým doplňkem hovězího carpaccia. 6. Lollo biondo/ rosso Natrhané lístky promíchejte s vařeným kuskusem, rajčátky a jarní cibulkou. Zakapejte dresinkem z oleje, vinného octa, citronové šťávy, soli a bílého pepře. 7. Radichio Tuto červenou odrůdu čekanky můžete zkombinovat třeba s plísňovým sýrem, např. gorgonzolou, hruškou a vlašskými ořechy. Dobře ladí také s kozím sýrem. 8. Salát římský Připravte jej nasladko – natrhané lístky promíchejte s rozinkami, hroznovým vínem a jablkem, solí, cukrem, citronovou šťávou a jogurtem a posypte nasekanými oříšky.