V sanitkách záchranné služby na Liberecku slouží i policisté

2. 12. 2010 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
V sanitkách Zdravotnické záchranné služby na Liberecku vyjíždějí spolu se zdravotníky k zásahům i policisté. Přímo v terénu se pod odborným dohledem učí poskytnout co nejlépe první pomoc.


Cílem projektu záchranné služby a policie, který je v kraji pilotním, je zlepšit pomoc v krizových situacích i spolupráci obou složek. Zatím se zapojilo 30 policistů hlídkové služby v Liberci, do konce roku by se měla spolupráce rozšířit do dalších tří okresů. Novináře o tom informoval ředitel zdravotnické záchranné služby Stanislav Mackovík.

„Policisté jsou často na místě jako první, vyjíždějí také třeba k osobám ležícím na ulici či v parku, a je proto třeba, aby dokázali co nejúčinněji pomoci,“ vysvětlil Mackovík. Při školeních a výjezdech se podle něj policisté naučí nejen rychle s právně poskytnou běžnou první pomoc, ale poznat třeba, zda člověk ležící v parku není diabetik, nebo jestli neutrpěl vážné poranění hlavy a podobně. „V některých případech mohou takové znalosti dotyčnému i zachránit život,“ upozornil Mackovík.

Aby byla pomoc co nejúčinnější, předali dnes zdravotníci policii kufry se zdravotnickým vybavením, vedle obvazového materiálu a roušek je v nich také třeba fyziologický roztok. Díky tomu budou policisté na místě schopni pomoci i v případech, s nimiž běžná lékárnička nepočítá - jako jsou třeba popáleniny.

Podobnou výbavu by měly postupně získat všechny hlídkové vozy a do budoucna zřejmě i vozy dopravní policie. Právě dopravní policisté by se měli do projektu také zapojit. „Často bývají jako první u nehod, a měli by proto být schopni poskytnout účinnou pomoc,“ řekl vedoucí libereckého územního odboru policie Pavel Finkous.

Sami policisté, kteří se do projektu zapojili, si spolupráci se zdravotníky pochvalují. „Žádné instruktážní video ani přednáška vás nepřipraví na skutečný zásah tak, jako výjezd se záchrankou,“ řekl policista Jiří Dittrich. Každý den podle něj slouží jeden z policistů na záchrance a vyjíždí se sanitkou nejen k nehodám, ale i ke kolapsům, mozkovým příhodám a dalších zásahům. Díky tomu si, jak přiznal, dokáže mnohem lépe poradit třeba v případě, kdy je pacient v bezvědomí. Dokáže ale rozpoznat například i diabetika, který zkolaboval, a pomoci mu.

Podle Mackovíka spolupracuje záchranka podobně také s hasiči a školí i městské strážníky. Spolupráce je podle něj přínosná nejen při běžných zásazích, ale i v krizových situacích, jako byly srpnové povodně, pátrání po ztraceném chlapci v Hrádku nad Nisou nebo nedávný výbuch a požár v České Lípě. Policisté, záchranáři i hasiči jsou v takových případech schopni mnohem lépe spolupracovat a navzájem si vypomoci. „Mnohem lépe se spolupracuje s lidmi, které znáte osobně, než s někým koho vidíte poprvé a máte řešit nějakou stresovou situaci,“ dodal Mackovík.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?