V Ugandě se zvyšuje počet lidí nakažených malárií

14. 8. 2019 8:46
přidejte názor
Autor: Redakce
V Ugandě se za poslední dva měsíce nakazilo malárií více než milion lidí. Ministerstvo zdravotnictví tohoto afrického státu tvrdí, že jedním z důvodů pro tak vysoký počet nemocných jsou změny klimatu. Nemoc se objevuje také v oblastech, kterým se díky příznivějšímu klimatu dosud vyhýbala, napsal server BBC.


Podle ministerstva bylo za stejnou dobu loni hlášeno o 40 procent méně případů nemoci. Delší červnové deště vytvořili mnohem lepší podmínky pro rozmnožování komárů, kteří nemoc přenášejí.

Vláda rovněž tvrdí, že za vyšším počtem nakažených je i méně časté používání sítí proti komárům, které vláda rozdala před dvěma lety a které už jsou ve špatném stavu. Ve snaze zmírnit počet nemocných jich ugandské úřady mezi únorem 2017 a březnem 2018 do domácností rozdaly kolem 38 milionů.

S epidemií malárie se v současnosti potýká i další východoafrická země Burundi. V zemi, která má asi 11,5 milionu obyvatel, od ledna zemřelo zhruba 1800 lidí. Více než 5,7 milionu se jich nemocí nakazilo. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se v roce 2017 ve světě nakazilo malárií asi 219 milionů lidí, 435.000 jich zemřelo, z toho 93 procent v Africe.

K příznakům malárie patří horečka, zimnice, pocení, bolesti kloubů a hlavy, zvracení a křeče. Hlavní formou ochrany zůstávají sítě proti komárům a repelenty.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?