V USA stoupá počet žen, které umírají na předávkování analgetiky

3. 7. 2013 7:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Počet žen, které ve Spojených státech umírají na předávkování analgetiky, stoupá alarmujícím tempem. V roce 2010 bylo zaznamenáno pětkrát víc úmrtí než v roce 1999, oznámilo v úterý americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), které dnes citovala agentura AFP.

Celkem 6631 žen zemřelo v roce 2010 na předávkování tabletami, jako je Vicodin a Oxycontin. Je to čtyřikrát víc, než kolik jich zemřelo na heroin a kokain, uvedla zpráva CDC. V roce 1999 zemřelo na předávkování analgetiky 1287 žen; celkem předávkování těmito léky zabilo v letech 1999 až 2010 téměř 48.000 žen.

„Toto jsou skutečně znepokojivá čísla,“ řekl novinářům ředitel CDC Tom Frieden. Počet úmrtí narůstá „tempem, jaké jsme nikdy dřív nezažili“, dodal. A přestože na předávkování stále umírá více mužů než žen, mezi ženami stoupá počet smrtelného předávkování mnohem rychleji. Od roku 2007 už předávkování léky zabíjí víc žen než dopravní nehody, dodala zpráva CDC.

Nejvyšší riziko úmrtí na léky na předpis hrozí ženám ve věku 45 až 54 let. Ženy mohou být podle zprávy CDC ohroženější než muži, protože je u nich vyšší pravděpodobnost chronických bolestí a rychleji než u mužů u nich vzniká závislost na léky na předpis.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?