V USA zesílila epidemie západonilské horečky

20. 9. 2012 8:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Počet lidí nakažených ve Spojených státech virem západonilské horečky se v posledním týdnu zvýšil o 19 procent, sdělilo americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC).


Podle agentury Reuters se tak potvrzuje, že se země potýká s nejhorší epidemií západonilské horečky od roku 2003.

Před týdnem CDC registrovalo 2636 případů, k 18. září jich už bylo 3142. Do minulého týdne zemřelo na tuto nemoc 118 osob, nyní jejich počet vzrostl na 134.

Téměř 40 procent nemocných je v Texasu. Větší počet postižených je také ve státech Mississippi, Michigan, Jižní Dakota, Louisiana, Oklahoma, a Kalifornie, upřesnilo středisko.

Západonilská horečka byla poprvé diagnostikována v Ugandě v roce 1937. Ve Spojených státech lékaři tuto nemoc poprvé objevili v roce 1999. Nemocí se každoročně nakazí kolem 700 obyvatel USA, v polovině srpna bývá hlášeno kolem 300 případů. K letošnímu nebývalému rozšíření západonilské horečky podle CDC zřejmě přispěly mírná zima a horké léto, které vytvořily příhodné podmínky pro rozmnožování komárů přenášejících virus.

Virus západonilské horečky přenášejí komáři, kteří dříve sáli krev nakažených ptáků. Nemoc se nemůže šířit přímo z člověka na člověka nebo z člověka na zvíře.

Virus může dětem, starším osobám a lidem s oslabeným imunitním systémem způsobit encefalitidu nebo meningitidu. Při závažném onemocnění hrozí u rizikových pacientů i smrt. U zdravých lidí nemoc často vyvolá jen příznaky připomínající chřipku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?