V Ústí je 13 nových případů žloutenky, i mezi bezdomovci

18. 12. 2017 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Počet nemocných žloutenkou typu A dosáhl na Ústecku už 335.


Za poslední týden hygienici odhalili 13 nových případů, řekl epidemiolog Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem Josef Trmal. Nejčastěji jde o případy, kteří lékaři objevili díky monitorování okolí dříve nemocných. Mezi novými případy jsou ale i dva bezdomovci.

Většinu nových případů odhalili hygienici na základě odběrů, kterým se po dobu 50 dnů musí podrobovat okolí dříve nemocných. Podle Trmala u nich nemusí být příznaky žloutenky ani nijak patrné. „Převaha nemocných je v kolektivech, kde je zvýšený zdravotní dozor, týká se to lidí, kteří by ušli pozornosti. Jsou to třeba i kolektivy, které jsou očkovány,“ uvedl Trmal.

Většina nových případů je z původních ohnisek, nemocní pocházejí z Trmic či Předlic. Dva z nově nemocných jsou podle hygieniků lidé bez domova. „Kontaktovali jsme azylový dům. Požádali jsme je, pokud by někdo z klientů jevil známky onemocnění, aby je odeslali na infekční oddělení,“ doplnil Trmal.

Krajské město se s takzvanou nemocí špinavých rukou potýká od začátku letošního roku. Žloutenka se nejprve objevila v Krásném Březně, následně se dostala i do dalších míst, které jsou považovány za sociálně vyloučené, především do Mojžíře a Předlic. Případů výrazně přibylo po letních prázdninách, mimořádná opatření stále trvají na některých základních školách.

Kvůli epidemii zavedl mimořádná opatření i ústecký dopravní podnik. Stěry v trolejbusech a autobusech prokázaly fekální bakterie, společnost vozy proto nechává denně dezinfikovat.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?