V Ústí je 22 nových případů žloutenky, všechny v ohniscích

27. 11. 2017 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
V Ústí nad Labem přibylo za poslední týden dalších 22 případů žloutenky typu A. Všechny případy odhalili hygienici v rodinách, které žijí v původních ohniscích nákazy a ve kterých už nemoc byla. Řekla to ředitelka Krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková.


Celkově tak počet nemocných žloutenkou v krajském městě dosáhnul 289. Takzvaná nemoc špinavých rukou se poprvé po několika týdnech neobjevila například ve školách a školkách. Nová onemocnění odhalily podle Šimůnkové odběry, kterými rodinní příslušníci už dříve nemocných musí projít. „Ve všech případech šlo už o první odběry. Všechna onemocnění jsou aktivně vyhledaná, všechna byla bez příznaků,“ uvedla Šimůnková. Mezi nově nemocnými je 19 dětí a tři dospělí.

Nové případy se týkají ohnisek nákazy, tedy čtvrtí Předlice, Krásné Březno a Mojžíř, což je podle hygieniků dobrá zpráva. V posledních týdnech se totiž nemoc dostala do základních i mateřských škol v dalších částech města. „Věříme, že se onemocnění přestane šířit mimo populaci, než je ta sociálně vyčleněná,“ doplnila Šimůnková.

Další peníze na mimořádná opatření uvolnila ústecká radnice pro tři školy právě v Krásném Březně, Předlicích a Mojžíři, uvedla mluvčí města Romana Macová. „Jedním z požadavků tohoto opatření je zajistit ohniskovou dezinfekci účinným dezinfekčním přípravkem s virucidním účinkem, a to po celou dobu zvýšeného zdravotního dozoru,“ uvedla Macová. V praxi to znamená, že toalety ve školách čeká třikrát denně dezinfekce. K mytí rukou se mohou ve škole používat jen mýdla v dávkovači a k jejich utření jednorázové papírové ručníky. Už dřív město uvolnilo na dezinfekční přípravky pro své příspěvkové organizace asi 300.000 korun.

Mimořádná opatření platí i v ústeckém dopravním podniku, který častěji dezinfikuje sedadla a madla v trolejbusech a autobusech. K dezinfekci nákupních košíků přistoupily i některé hypermarkety.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?