Vajíčková pomazánka recept: majonézový základ je tradiční, ale tučný. Zkuste místo něj použít jogurt

přidejte názor
Vajíčková pomazánka recept
Autor: Shutterstock.com

Vajíčková pomazánka je v České republice oblíbenou součástí chlebíčků či jednohubek na různých oslavách, ale lidé si ji běžně mažou také na pečivo k snídani nebo třeba na svačinu. Mnozí však dnes hledají zdravější a odlehčené varianty této klasiky, aby si mohli dopřát jedinečnou chuť vajíčkové pomazánky i v rámci vyváženého jídelníčku. 

V tomto článku si popíšeme recept na tradiční i zdravou verzi vaječné pomazánky, ale zaměříme se také na nutriční hodnoty samotných vajec, možná rizika jejich nadměrné konzumace a zajímavosti, které jste o nich možná nevěděli.

Co se dozvíte v článku
  1. Vajíčková pomazánka recept
  2. Recept na zdravou vajíčkovou pomazánku
  3. Vejce jako nutriční poklad
  4. Rizika nadměrné konzumace vajec
  5. Klasická, moderní i veganská verze
  6. Zajímavosti a mýty o vejcích

Vajíčková pomazánka recept

30 minut
4 porce

Ingredience

  • 6 ks vajec natvrdo,
  • 1 ks větší cibule,
  • 100 g změklého másla,
  • 2 lžíce plnotučné hořčice,
  • 3 lžíce majonézy,
  • sůl a pepř podle chuti.

Postup

  1. Nejprve si oloupejte vejce uvařená natvrdo a najemno je nastrouhejte nebo nakrájejte.
  2. Dále oloupejte cibuli a nasekejte ji nadrobno.
  3. Do mísy vložte vejce, přidejte změklé máslo, hořčici a majonézu. K tomu přisypte nasekanou cibulku, směs osolte, opepřete a vše pečlivě promíchejte.
  4. Hotovou pomazánku uložte alespoň na 30 minut do lednice, aby se chutě lépe prolnuly. Podávat ji můžete prakticky s jakýmkoliv slaným pečivem.
Hodnocení
4.8 156x

Recept na zdravou vajíčkovou pomazánku

30 minut
4 porce

Ingredience

  • 6 ks vajec natvrdo,
  • 1 ks menší šalotky,
  • 2 lžíce kvalitního bílého jogurtu (ideálně řeckého),
  • 1 lžíce dijonské hořčice,
  • pažitka na dochucení,
  • špetka soli a čerstvě mletého pepře.

Postup

  1. Uvařená vejce oloupejte a nakrájejte na malé kousky nebo nastrouhejte na hrubém struhadle. Stejně tak si připravte nadrobno nasekanou šalotku.
  2. V míse smíchejte vejce, jogurt a hořčici a do směsi přidejte šalotku a nasekanou pažitku.
  3. Pomazánku osolte a opepřete podle vlastní chuti a důkladně vše promíchejte.
  4. Před podáváním doporučujeme pomazánku krátce vychladit.
Hodnocení
4.8 65x

Vajíčková pomazánka recept

Vejce jako nutriční poklad

Vejce jsou právem považována za výživově hodnotnou surovinu. Jsou bohatá na plnohodnotné bílkoviny. Obsahují všechny esenciální aminokyseliny potřebné pro správné fungování lidského těla. Kromě bílkovin v nich najdeme i tuky, zejména ve žloutku, který navíc poskytuje významné množství vitaminů A, D, E a K. Důležitý je však také obsah vitaminů skupiny B (zejména B12 a B2) a minerálních látek, jako je selen, železo nebo zinek.

Jednou z méně známých látek, kterou vejce obsahují, je cholin. Ten je nezbytný pro správnou činnost mozku, nervového systému a podporu metabolismu. Lutein a zeaxanthin obsažené ve žloutku zase chrání oči před degenerací sítnice. Z nutričního hlediska je tedy vejce skutečně komplexní potravinou, která při pravidelné a rozumné konzumaci podporuje celkové zdraví.

Rizika nadměrné konzumace vajec

Navzdory mnoha benefitům mohou vejce představovat i určitá rizika, a to zejména při jejich nadměrném příjmu. Vejce obsahují cholesterol, především ve žloutku. Zatímco u zdravých osob nemá mírná konzumace zásadní vliv na hladinu cholesterolu v krvi, citlivější jedinci či lidé s genetickou predispozicí by si měli množství vajec ve stravě hlídat.

Odborníci se shodují na tom, že konzumace 1 až 2 vajec denně je pro většinu zdravých lidí bezpečná. Nadměrný příjem, zejména v kombinaci s dalšími zdroji nasycených tuků, však může zvyšovat riziko srdečně-cévních onemocnění. Mezi další možné komplikace patří alergické reakce, zejména pak u malých dětí.

Klasická, moderní i veganská verze

Vaječná pomazánka existuje v mnoha různých variantách, přičemž základní suroviny, kam patří vejce, tuk a dochucovadla, zůstávají stejné. Nejčastěji se v tradičních receptech používá máslo, majonéza a plnotučná hořčice, přičemž cibule dodává pokrmu typickou pikantnost.

Pokud ale preferujete lehčí alternativy, můžete vyzkoušet variantu s bílým jogurtem, dijonskou hořčicí nebo olivovým olejem. Pomazánka tak získá svěží chuť, méně kalorií a více nenasycených mastných kyselin. Zajímavou variantou může být i přidání avokáda, které nahradí část tuku a zároveň obohatí pomazánku o vlákninu a draslík.

Čočka na kyselo recept: místo jíšky ji lze zahustit brambory. Díky namočení ve vodě bude navíc stravitelnější
Přečtěte si také:

Čočka na kyselo recept: místo jíšky ji lze zahustit brambory. Díky namočení ve vodě bude navíc stravitelnější

V letních měsících lze zase sáhnout po pažitce, jarní cibulce, či dokonce čerstvém koriandru. A pokud někdo z členů vaší domácnosti nejí vejce, existují i veganské varianty pomazánky, které využívají například tofu, černou sůl (kala namak) pro chuť připomínající vejce nebo luštěninové pyré jako základ.

Zajímavosti a mýty o vejcích

Kolem vajec se šíří několik mýtů a polopravd. Věděli jste například, že barva skořápky nemá žádný vliv na chuť ani kvalitu vejce? Rozdíl je pouze v plemeni slepice, která vejce snesla. Pakliže vám tedy někdo bude tvrdit, že vajíčka s bílou skořápkou jsou kvalitnější než ta s hnědou, vězte, že se jedná jen o pověru.

Co se týče skladování, vejce by měla být uchovávána v lednici, ideálně špičatým koncem dolů. To pomáhá stabilizovat žloutek a minimalizovat vnikání vzduchu přes póry skořápky. A pokud jde o to, jak zjistit, zda je vajíčko čerstvé, pomůže vám k tomu jednoduchý test. Vejce stačí jen ponořit do vody. V případě, že klesne ke dnu a zůstane ležet, je čerstvé. Starší kusy naopak zůstanou u hladiny. Čím je totiž vajíčko starší, tím větší má pod skořápkou vzduchovou bublinu, která jej ve vodě nadnáší.

Zdroje: healthline.com, werywellfit.com, medicalnewstoday.com, pmc.ncbi.nlm.nih.gov, sciencedirect.com

Kvíz týdne

Kvíz: Uhádnete, jaké nemoci se léčí těmito léky?
1/9 otázek