Vakcína proti zarděnkám, neštovicím a příušnicím nemá vliv na incidenci autismu

8. 1. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Dánská studie, která zahrnovala přes 530 tisíc dětí, potvrzuje, že kombinovaná vakcína proti zarděnkám, neštovicím a příušnicím nemá žádnou spojitost s výskytem autismu u očkovaných jedinců...


Výsledek studie byl publikován v časopise New England Journal of Medicine (NEJM: Vol 347:1477-1482, November 7, 2002, Number 19).

“Veřejnost se začala očkování dětí obávat poté, co v některých regionech vzniklo podezření, že vakcinace může mít souvislost se zvýšenou incidencí autismu,“ odůvodňují význam studie výzkumní pracovníci pod vedením Dr. Kreestena Meldgaarda Madsena.

Do studie bylo zahrnuto 440 tisíc dětí očkovaným proti zarděnkám, neštovicím a příušnicím, v kontrolní skupině bylo 100 tisíc dětí, u kterých toto očkováno provedeno nebylo. Riziko autismu se přitom ukázalo o obou skupin stejné. Zároveň nebyl zjištěn vyšší výskyt onemocnění během imunizace.

Výsledky této studie potvrdily poznatky, ke kterým finští vědci dospěli už před čtyřmi lety.

Podle zkušeností lékařů se ale rodiče budou očkování proti dětským nemocem obávat i nadále. „Ani objektivní informace bohužel nedokážou ukončit tento rozruch. Silně zakořeněné postoje lze jen těžko změnit,“ píše Dr. Edward Campion, redaktor časopisu New England Journal of Medicíně.

Související odkazy:

NEJM: A Population-Based Study of Measles, Mumps, and Rubella Vaccination and Autism

Center for Disease Controm and Prevention: MMR Vaccine & Autism - An Institute of Medicine (IOM) Report

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?