Vážení čtenáři,

5. 5. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
ambulantní gynekologie je nezbytná a zajímavá součást našeho oboru, která vyžaduje speciální znalosti a dovednosti. Jsou nutné pro včasnou diagnostiku a adekvátní terapii gynekologických onemocnění, stejně jako pro vyhledávání rizikových skupin pro jednotlivé gynekologické a porodnické závažné stavy včetně onkogynekologických diagnóz.


Vzhledem k rychlému rozvoji jednotlivých subspecializací gynekologie a porodnictví je nutný volný přístup k novým informacím v oboru. Z těchto důvodů vznikl předkládaný Focus článků Postgraduální medicíny věnovaný především ambulantní gynekologii, který má ambice uspokojit zájemce o různé nové aspekty této části našeho oboru. Focus tvoří vybraný soubor článků, jejichž témata se věnují nejen denní práce ambulantního specialisty, ale i některým méně běžným problémům – například dysplazii hrdla u těhotných, antikoncepci u těhotných žen, hyperaktivnímu měchýři apod.

Podstatnou část práce ambulantního specialisty v denní praxi tvoří diagnostika a terapie gynekologických zánětů, kterým se věnuje práce autora známé monografie z této oblasti. Urogynekologie v práci ambulantního lékaře, který nemá větší znalosti a zejména možnost urodynamického vyšetření, je mnohdy opomíjená. OAB (hyperaktivnímu měchýři), nově definované entitě (šířeji než původní urgentní inkontinence moče), je určen článek s novými aspekty diagnostiky a terapie.

Problematice ambulantní péče v onkogynekologii jsou věnovány celkem čtyři články, které popisují jednak organizovaný screening karcinomu děložního hrdla v ČR, nálezy dysplazie hrdla a jejich terapii u těhotných, zhoubné nádory ženských reprodukčních orgánů a sledování pacientky s onkogynekologickým onemocněním v ambulantní péči. Novinkám v hormonální substituční léčbě, antikoncepci u kojících žen a významu hormonální antikoncepce v onkogynekologii jsou určeny celkem tři práce.

Významu ultrazvuku ve včasné diagnostice růstové retardace, v diagnostice adnexálních útvarů a v diagnostice primární a sekundární sterility se věnuje soubor prací se společným tématem moderního UZ vyšetření a jeho přínosu pro ambulantní praxi. Spektrum článků doplňuje téma asymptomatický děložní myom, diagnóza, která dosud nemá jasné doporučení k další péči. Autorský kolektiv si je vědom, že předkládaný Focus zpracoval pouze část zajímavých témat, která tvoří obsah denní práce ambulantního specialisty. Další náměty a témata čekají na své zpracování. Vzbudí-li váš zájem a doplní-li chybějící nové informace, bude pro nás impulsem pro další práci.

Jaroslav Feyereisl

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?