Vážení čtenáři,

15. 1. 2013 11:16
přidejte názor
Autor: Redakce

současné číslo Postgraduální medicíny vám přináší několik témat, která jsou zaměřena na zdraví ženy ve fertilním věku i v pozdějším období života a zabývají vztahem zdravotních problémů žen k nadváze a obezitě. Prakticky v každé práci tohoto čísla naleznete v úvodu a v dalším textu autorů odkaz na světovou pandemii obezity, která byla označena za významné zdravotní riziko. Uváděná čísla z posledních let jsou skutečně alarmující, téměř polovina dospělé populace na americkém kontinentě trpí nadváhou nebo obezitou; o něco lepší situace je v Evropě, kde je toto číslo mezi 25–30 %.
Je tudíž zcela jasné, že problematice tělesné hmotnosti a jejímu vztahu k mnoha skupinám nemocí je v posledních letech věnována velká pozornost.
Nadváha a obezita tedy nepochybně patří mezi nejvýznamnější zdravotní rizika současnosti, a to pro všechny věkové skupiny populace a pro obě pohlaví. V následujících přehledných textech je pozornost zaměřena na problematiku ženské obezity a jejího vztahu k některým závažným chorobám a stavům, jako jsou kardiovaskulární onemocnění a nádorová onemocnění, dále je řada článků věnována souvislostem obezity a nadváhy s těhotenskými komplikacemi a neplodností, zejména ve vztahu k asistované reprodukci.
Velmi podrobná práce obecně popisující zejména definici obezity, hodnocení hmotnosti dle různých kritérií, patofyziologické aspekty obezity u ženy s důrazem na metabolickou funkci tukové tkáně má v závěru i některá terapeutická doporučení pro léčbu obézn





  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?