Vedení nemocnice v Mariánských Lázních stíhá policie

2. 8. 2013 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Policie obvinila manažery nemocnice v Mariánských Lázních z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Podle krajského policejního mluvčího Pavla Valenty v té souvislosti policie stíhá čtyři lidi. Z peněz nemocnice údajně poskytli půjčku společnosti, kterou sami ovládali, a získali tak vlastní prospěch.


„Obvinění měli vyvést základní jmění formou poskytnutí peněžního úvěru ve výši několika desítek milionů korun s pevně stanovenou úrokovou sazbou a to obchodní společnosti, ve které jako akcionáři a členové představenstva působí jednatelé nemocničního zařízení. Takto získané finanční prostředky měli obratem poskytnout jako úvěr třetí osobě s dvojnásobným úrokem. Rozdíl v úrocích je škodou, která vznikla nemocnici,“ řekl Valenta.

Podle informací Práva jsou stíháni oba jednatelé společnosti Antonín Strolený s Miluší Tukovou a dále člen dozorčí rady Vladimír Michalčák. Čtvrtým obviněným má být člověk mimo zdravotnické zařízení.

Tuková se pro ČTK k informaci o stíhání nechtěla vyjadřovat. „Máte zkreslené informace,“ řekla jen.

V nemocnici má město Mariánské Lázně podíl zhruba 14 procent. Většinu ovládá společnost Západní zdravotní. Podle starosty města Zdeňka Krále (ODS) se už případem zabývá právník města. „Uvidíme, jak budeme postupovat dále,“ řekl ČTK Král.

Podle něj není vyloučena ani varianta, že se město svého menšinového podílu v nemocnici definitivně zbaví. „O tom bude jednat zastupitelstvo zřejmě v září,“ řekl ČTK. Důvodem může být jak to, že město už nemá na chod nemocnice přímý vliv, tak i rostoucí ztráta zařízení.

Mariánskolázeňská nemocnice přišla na přelomu loňského a letošního roku o část akutních lůžek. Nyní v ní je jen 27 akutních lůžek na interním oddělení. Ostatní lůžka jsou ošetřovatelská nebo následné péče.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?