Vedení pardubické nemocnice zpochybnilo audit traumacentra

16. 12. 2008 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Vedení Pardubické krajské nemocnice zpochybnilo závěry auditu, na jehož základě ministerstvo zdravotnictví vyřadilo pardubické traumatologické centrum ze sítě vysoce specializovaných pracovišť. Jeho pacienty by mělo převzít traumacentrum Fakultní nemocnice v Hradci Králové...


které však podle zástupců pardubické nemocnice noví pacienti výrazně přetíží. Pardubická traumatologie bude zatím pracovat ve standardním režimu, řekl dnes novinářům ředitel nemocnice Josef Šimurda.

„Pro naši nemocnici se v tuto chvíli určitě nic nemění. Péči poskytujeme nadále jako doposud, všechna pracoviště a specialisté pracují jako doteď. Máme nasmlouvány výkony se zdravotními pojišťovnami, tudíž také hrazeny,“ uvedl Šimurda. Věstník, jímž ministerstvo zdravotnictví pardubické traumacentrum vyřadilo, neobsahuje termín, kdy vstupuje v platnost.

Auditoři hodnotili v centrech 12 položek, pokud nevyhovovala ve třech a více případech, navrhli je k vyřazení. V Pardubicích označili za nedostatečné operační sály, počet lůžek, kardiochirurgii a cévní chirurgii. „Máme osm centrálních operačních sálů a dalších šest satelitních. Jeden je k dispozici 24 hodin denně pro urgentní operace, další tři jsme schopni připravit do 60 minut,“ řekl náměstek nemocnice pro preventivně-léčebnou péči Martin Šácha. Podle něj traumacentrum vyhovuje předpisům i co do počtu lůžek a má dobře personálně obsazenou hrudní i cévní chirurgii.

Vedení nemocnice upozornilo, že auditorům poskytlo vyžádané údaje, samotná návštěva kontrolorů v pardubické nemocnici trvala jen zhruba dvě hodiny a prohlédli si jen část pracoviště. „Myslím, že to vůbec nelze považovat za audit,“ řekl přednosta chirurgické kliniky Karel Havlíček. Podle něj úroveň traumatologického pracoviště nikdy nezpochybnila ani odborná společnost pro úrazovou chirurgii.

Podle Šimurdy by traumatologie v Hradci Králové byla schopna jen s velkými obtížemi převzít péči o všechny pacienty, které dříve měla na starosti nemocnice v Pardubicích. Fakultní nemocnici by rovněž přibyly další případy ošetření vážnějších úrazů, které dosud běžně ošetřovaly nemocnice v Pardubickém kraji, celkem by se mohlo jednat asi o 500 pacientů ročně. Prodloužila by se zčásti i doba převozu do zdravotnického zařízení.

Lékařský náměstek Fakultní nemocnice v Hradci Králové Petr Tilšer dnes ČTK řekl, že koncentraci jakékoliv péče do jednoho zařízení není možné uskutečnit skokově a naráz. „Pokud by hradecká fakultní nemocnice měla převzít například traumatologickou péči o pacienty z větší oblasti než tomu bylo dosud, bylo by nutné přechodové období, aby bylo možné se na to připravit,“ řekl Tilšer.

Podle Tilšera by zvětšením spádové oblasti o Pardubický kraj vzrostl počet pacientů traumatocentologického centra v Hradci Králové o několik stovek ročně. „Podle odborníků znamená oblast s půl milionem obyvatel nárůst pacientů, kteří budou potřebovat vyšší traumatologickou péči, o zhruba 200 až 250 ročně,“ řekl Tilšer. V Pardubickém kraji žije přes 514.000 obyvatel.

Vyřazení ze sítě traumacenter pro pardubickou nemocnici také znamená, že přijde o možnost získat 80 milionů korun na přístrojové vybavení z fondů Evropské unie. Pardubická traumatologie ročně přijme asi 130 případů polytraumat. Podobná hrozba vyřazení se vznáší i nad onkologickým centrem, i v tomto případě by zdravotnické zařízení přišlo o šanci na 80 milionů peněz z evropských fondů.

Za zachování pardubické traumatologie se postavil Pardubický kraj i magistrát města. O víkendu vyjádřila nesouhlasné stanovisko s jeho útlumem i celostátní konference KDU-ČSL.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?