Studie se zúčastnilo jen osm dětí, ale všechny se prý po krátké kúře z velbloudího mléka vyléčily z vážných alergií. Vědci proto chtějí výsledek potvrdit širším výzkumem.
Židé velbloudí maso a mléko na rozdíl od masa a mléka krav, ovcí a koz nepovažují za čisté. Velbloudi nejsou přežvýkavci a jejich mléko se složením od mléka přežvýkavců podstatně liší.
Je méně tučné a obsahuje nenasycené kyseliny. Má téměř pět procent mléčného cukru, laktózy, a přesto je dobře stravitelné i pro lidi, kteří mají s trávením laktózy potíže. Není v něm žádný beta-laktoglobulin ani kasein, tedy složky, které u mnohých jedinců způsobují alergii na kravské mléko.
Má vysoký obsah vitaminu C, vápníku, železa a imunoglobulínů, jež se podobají lidským. Organismus je produkuje jako odpověď na přítomnost cizorodé látky a s jejich pomocí tyto látky eliminuje.
Alergie na potraviny v mírné podobě vyvolávají nejrůznější vyrážky, avšak v nejtěžších případech také anafylaktický šok, tedy reakci, jíž je život bezprostředně ohrožen.
K velbloudímu mléku v Izraeli sáhli v osmi případech dětí ve věku od čtyř měsíců do deseti let. Jejich rodiče se na lékaře v Beerševě obrátili, protože děti trpěly vážnými alergiemi a nereagovaly na běžnou léčbu. Nejmenší pacientka, kterou do
Izraele přivezli z USA, měla trvale krvácivý průjem, další trpěli alergií na laktózu a astmatem.
Lékaři rodičům dali zmrazené velbloudí mléko a doporučili je jen rozmrazit nikoli zahřívat. Už 24 hodin po podání první dávky se symptomy dětí zmírnily a po čtyřech dnech vymizely.
Velbloudí mléko má nevýhodu, že nemají-li být jeho příznivě působící složky zničeny, nesmí být pasterizováno. Pro židy je navíc překážkou terapeutického využití fakt, že velbloudí mléko nepatří mezi košer potraviny. Jestliže však bude prokázáno, že může léčit a zachraňovat životy, mohou jeho zdravotní využití
schválit rabíni.
ČTK