Vepřová panenka recept: lze udělat v troubě i na grilu. Jde o nejzdravější část vepřového masa s minimem tuku

přidejte názor
Vepřová panenka na pepři
Autor: Shutterstock

Vepřová panenka je sice dražší, její koupě se ovšem rozhodně vyplatí. Jedná se o nejlahodnější a nejjemnější část vepřového masa, které je bohaté na bílkoviny a vitamíny skupiny B. Z minerálů se v ní pak nachází železo a zinek. Díky její neutrální chuti je navíc možné panenku kombinovat s různými bylinkami a kořením. Zkusit z ní můžete třeba roládu nebo si ji udělat s pepřovou omáčkou. 

Vepřovou panenku měli v oblibě již ve středověku, často se objevovala na královských hostinách. Lidé vyznávající jistá náboženství si na ni ovšem musí nechat zajít chuť, vepřové maso nesmí jíst židé ani muslimové. To u nás ovšem neplatí. Zde se nejčastěji podává vepřová panenka jako minutka, jde totiž o maso rychlé na přípravu. 

Co se dozvíte v článku
  1. Vepřová panenka: recepty
  2. Vepřová panenka recept: panenka s omáčkou
  3. Vepřová panenka recept: odlehčenější varianta
  4. Vepřová panenka coby nejkvalitnější  část vepřového
  5. Váže se vepřová panenka s nějakými zdravotními přínosy? 
  6. Úprava vepřové panenky

Vepřová panenka: recepty

Jistě jste někdy měli medailonky z vepřové panenky, co ale třeba takovou roládu? Pokud ne, můžete to napravit a připravit ji podle níže uvedeného receptu, který přijde vhod zejména v letních dnech. Chybět samozřejmě nesmí ani vepřová panenka na pepři. 

Vepřová panenka recept: panenka s omáčkou

50 minut
4 porce

Vepřová panenka s pepřovou omáčkou neurazí žádného gurmána, ba naopak. Přitom na přípravu není nijak složitá. Zároveň pokud byste chtěli mít jistotu, že maso bude opravdu šťavnaté, stačí ho před pečením obalit ve slanině.

Ingredience

  • 700 g vepřové panenky,
  • 1 cibule,
  • 200 ml 33procentní smetany ke šlehání,
  • 300 ml vývaru,
  • 2 lžíce nakládaného zeleného pepře,
  • 100 ml bílého vína,
  • 1 až 2 snítky čerstvého tymiánu nebo rozmarýnu,
  • máslo,
  • 1 lžíce hladké mouky,
  • sůl a pepř.

Postup

  1. Panenku po omytí a očištění nakrájíme na plátky, osolíme a opepříme. Dále si necháme na pánvi rozehřát olej a panenku na něm orestujeme ze všech stran. Jedna strana by měla trvat cca 3 až 4 minuty.
  2. Maso poklademe snítky bylinek a dáme péct do trouby předehřáté na 175 °C na zhruba 10 až 15 minut. Mezitím si na pánvi rozehřejeme máslo a orestujeme na něm cibulku, kterou jsme si předtím nakrájeli nadrobno. Počkáme, dokud nezesklovatí.
  3. V ten moment k ní přisypeme lžíci mouky a připravíme světlou jíšku. Přilijeme k ní víno a necháme ho krátce odpařit. Dále do jíšky přidáme vývar a nakládaný pepř, přičemž vše spolu za občasného promíchání vaříme na mírném plameni cca 15 minut.
  4. Poté přilijeme smetanu a vaříme do zhoustnutí, tedy přibližně 5 minut. Na zjemnění ještě dodáme lžíci másla, opepříme, osolíme a máme hotovo. Servírovat panenku můžete například se zelenými fazolkami a opečenými brambory.
Hodnocení
4.9 87x

Vepřová panenka s pepřovou omáčkou

Vepřová panenka recept: odlehčenější varianta

45 minut
4 porce

Roláda z vepřové panenky se obvykle plní slaninou a nějakým sýrem. My zvolili odlehčenější náplň, kterou tvoří jen sýr a sušená rajčata. Můžete ji ale obměnit podle libosti a přidat i jiné druhy zeleniny nebo třeba houby. Zkrátka fantazii se meze nekladou.

Ingredience

  • 700 g vepřové panenky,
  • sušená rajčata v olivovém oleji,
  • 80 g mozzarelly light,
  • sušený tymián nebo rozmarýn,
  • olivový olej,
  • sůl a pepř.

Postup

  1. Z panenky ze všeho nejdříve odstraníme blány a tukové části. Pak ji podélně rozřízneme, díky čemuž by nám měl vzniknout velký plát. Pozor se musí dát, aby se maso úplně nepřeřízlo. Plát přes potravinářskou fólii lehce naklepeme.
  2. Maso následně osolíme a opepříme. Poklademe na něj plátky mozzarelly a sušená rajčata, která si předtím můžeme také nakrájet na plátky. Maso zbývá svinout do rolády a zpevnit párátky nebo provázkem.
  3. Povrch potřeme lehce olivovým olejem a posypeme tymiánem nebo rozmarýnem. Takto připravená panenka se může péct na grilu v alobalu, případně dát zapéct do trouby předehřáté na 180 °C na 15 až 20 minut. Potažmo ji lze ještě předtím zprudka opéct na pánvi z
  4. Po upečení je třeba nechat maso chvilku odpočinout, alespoň tak 5 minut, a poté už ji můžeme nakrájet na plátky. Pečená vepřová panenka se může podávat s grilovanou zeleninou, batáty, quinoou nebo salátem. K dokonalosti už chybí jen dresink, ideální je jo
Hodnocení
4.7 65x

Vepřová panenka coby nejkvalitnější  část vepřového

Jedná se o nejkvalitnější část vepřového masa, úzký sval, který se nalézá podél páteře v bederní části vepře. Vepřová panenka je libová, šťavnatá a vyniká svou jemností. Tou oplývá díky tomu, že tento sval zvíře během života příliš nevyužívá. Jako taková se hodí k přípravě minutek. 

Maso vepřové panenky se pokládá za srovnatelně libové, jako jsou kuřecí prsa bez kůže. Pokud máte na výběr, dejte přednost raději panence původem z Česka, u masa s dlouhým dovozem je totiž možné, že kvůli takové dálce muselo být ošetřeno pomocí určitých stabilizátorů. Zároveň ho doporučujeme koupit u řezníka, kde by mělo být kvalitnější.

Batáty recept: vybrat si můžete z hranolek, pyré nebo polévky. Batáty ale lze připravit i nasladko
Přečtěte si také:

Batáty recept: vybrat si můžete z hranolek, pyré nebo polévky. Batáty ale lze připravit i nasladko

Váže se vepřová panenka s nějakými zdravotními přínosy? 

Z vepřového jde o nejzdravější část masa, kterou si můžete vybrat. Obsahuje totiž jen minimum tuku, zhruba 2 až 3 %. Poskytuje vysoce kvalitní bílkoviny a nachází se v něm vitamíny skupiny B, přičemž z minerálů převažuje zejména železo a zinek.

Ve vepřovém mase se rovněž nalézá selen, který přispívá ke správné funkci štítné žlázy. Oproti hovězímu nebo jehněčímu masu je ve vepřovém více vitamínů B6 a B12, které jsou esenciální pro tvorbu krvinek a funkci mozku. Bílkoviny zase pomáhají budovat nové svaly.

Na obsah tuku vepřové panenky má vliv i způsob přípravy masa. Asi nebudete překvapeni, že za nejvhodnější tepelné úpravy se pokládá grilování nebo pečení, vyvarovat by se naopak bylo třeba smažení na velkém množství tuku.

Úprava vepřové panenky

Vepřová panenka má v kuchyni mnohačetné využití. Ukuchtit si můžete například řízky z vepřové panenky, steak, ale výborná je také svíčková. Pověstná pak je vepřová panenka Wellington. Chutná je však i plněná vepřová panenka, náplň obvykle sestává ze šunky, sýra a zeleniny. Naplnit je ji možné například sušenými rajčaty, špenátem nebo houbami. 

Maso se dobře doplňuje s hořčicí, česnekem a různými bylinkami, jako například tymiánem, rozmarýnem nebo třeba šalvějí. Často se zároveň servíruje vepřová panenka s omáčkou, zkombinovat ji můžete s pepřovou či sýrovou omáčkou a oblíbená je rovněž vepřová panenka s žampionovou omáčkou. 

Jak vepřovou panenku nejčastěji připravujete?

Panenka vepřová přijde vhod, pokud nemáte času nazbyt. Je totiž ideální k rychlé přípravě, ať už jde o její pečení v troubě, nebo na grilu, ale také se často dělá vepřová panenka na pánvi. Kromě toho se připravuje i metodou sous-vide, kdy je maso uzavřeno ve vzduchotěsném obalu a vaří se ponořené ve vodní lázni při kontrolované teplotě.

Obvyklým postupem je nechat panenku nejdříve zatáhnout na pánvi a posléze ji přesunout do trouby a tam při nižší teplotě dopéct. Připravuje-li se vepřová panenka v troubě, důležité je dát pozor na to, abyste ji nepekli příliš dlouho. Mohla by se tak vysušit. Aby si zachovala svou šťavnatost, doporučuje se ji nechat ve středu lehce růžovou. Šťavnatost jí ovšem dodají rovněž plátky slaniny nebo ji můžete zavinout do šunky.

Zdroje: eu.sj-r.com, webmd.com, healthline.com, kaloricketabulky.cz 

Kvíz týdne

Kvíz: Uhádnete, jaké nemoci se léčí těmito léky?
1/9 otázek