VII. ústecký den ošetřovatelství

13. 4. 2012 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Dne 31. ledna 2012 pořádala VOŠZ a SŠZ Ústí nad Labem ve spolupráci s Krajskou zdravotní již VII. ústecký den ošetřovatelství, který byl tematicky zaměřen na „malé obory“ (ORL, dermatologii, oftalmologii a stomatologii).


Akce byla určena pro všeobecné sestry, porodní asistentky, zdravotnické záchranáře, zdravotní laboranty, zubní techniky a dentální hygienisty. První blok přednášek zahajoval MUDr. Mach (Nemocnice Most) prezentací přednášky Operace katarakty včera, dnes a zítra. Přednáška vtipně seznamovala s historickým vývojem operačních postupů šedého zákalu od období starověku (reklinace) až do novověku (vlastní extrakce katarakty). V současnosti vyzvedl stále se zdokonalující technologii implantátů čočky jako i operační techniky (např. femtosekundovým laserem).

Rovněž zajímavá byla přednáška MUDr. Duchkové o androgenetické alopecii – příčinách, současné diagnostice a léčbě tzv. mezoterapií (aplikací aktivních látek do bezprostřední blízkosti vlasového bulbu a dermální papily). Přínosem byly kazuistiky pacientů, kteří podstoupili mezoterapii z hlediska progrese alopecie. Problematice piercingu v dutině ústní se věnovala dentální hygienistka Bc. Kristýna Kaunová. V názorné prezentaci poskytla zajímavou fotodokumentaci extraorálních i intraorálních piercingů. Dále se zaměřila na rizika a komplikace piercingů dutiny ústní, které následně prezentovala i v kazuistikách. Závěr dopoledního bloku přednášek patřil prezentaci přístroje Sysmex XE 5000 – nové parametry při vyšetřování krevního obrazu autorkami Hanou Cafourkovou a Petrou Šnýdrovou z Ústavu klinické biochemie a lékařské diagnostiky v Praze.

VII. ústecký den ošetřovatelství

V poledním bloku informovaly studentky VOŠZ a SŠZ Ústí nad Labem, obor diplomovaný zubní technik, o stáži v Německu, které se zúčastnily v rámci programu Leonardo da Vinci projektu mobility (V. Mareschová, L. Nezbedová). Oblast orálního zdraví vyzvedla ve svém příspěvku studentka Sandra Nagyová z oboru diplomovaná dentální hygienistka. Velmi zajímavý byl příspěvek staniční sestry Endoskopického centra Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, Kamily Martincové, o urgentní gastroskopii. Publikum nadchla zajímavým způsobem prezentovaná přednáška Mgr. J. Pekary (ÚVN Praha) o bezpečné infuzní terapii. Z oboru ORL zazněly v odpoledním bloku 2 přednášky. O chrápání a syndromu spánkové apnoe informoval MUDr. Kalhous a s ošetřovatelskou péčí o tracheostomie vystoupila Jarmila Kendrová. Vzhledem k multidisciplinárnímu přístupu ošetřovatelství ke klientům s postižením sluchu přijal pozvání na konferenci i předseda sdružení CESPO o. s. (Ústí nad Labem) P. Novák s příspěvkem Problémy sluchově postižených. Závěr patřil přehledu operačních výkonů v oftalmologii (MUDr. Zikmund).

VII. ústecký den ošetřovatelství

Zhodnocení konference účastníky bylo nesmírně kladné. Většina nezvládla zvolit jeden nejlepší příspěvek a často označili více přednášek za zdařilé. Atmosféru skvělých vystoupení podpořilo i pochvalované občerstvení. Hodně z nás si v hlavě uchová nezapomenutelná videa: z Indie odstraňování katarakty na udusané zemi, stavění krvácení v žaludku nebo výkon upravující patrové oblouky ke zmírnění chrápání.


O autorovi: PhDr. Eva Beňová, Mgr. Eva Fridrichová, VOŠZ a SŠZ Ústí nad Labem

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?