Vojtěch kvůli verdiktu soudu o opatřeních MZd neodstoupí

24. 4. 2020 0:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) neuvažuje o rezignaci kvůli včerejšímu rozhodnutí soudu zrušit čtyři opatření jeho úřadu, která v souvislosti s koronavirovou pandemií omezila volný pohyb, maloobchod a služby. Novinářům po jednání vlády řekl, že opatření byla klíčová pro zvládnutí pandemie v ČR. K rezignaci vybízeli Vojtěcha někteří opoziční politici. Kabinet opatření přijal znovu jako krizová opatření vlády podle krizového zákona, na což měl čas do pondělí.


Vojtěch řekl, že o odstoupení neuvažoval. "Rozhodně neplánuji rezignovat na základě toho, že jsem vydával mimořádná opatření, která měla zabránit šíření největší pandemie za sto let na území České republiky," konstatoval. To, že se nyní nevede debata o přeplněných nemocnicích a jednotkách intenzivní péče, ale například o způsobu nákupu ochranných prostředků, je podle ministra "daní za úspěch", že se pandemii na území ČR podařilo zvládnout.

Ministr zdůraznil, že opatření sice podepsal sám, předcházela tomu ale debata na vládě, přičemž kabinet všechna rozhodnutí vzal na vědomí ve svých vlastních usneseních. "Byli jsme přesvědčeni o správnosti postupu. I soud konstatuje, že je to bezprecedentní situace, není tu žádná prošlapaná cesta, jak postupovat," uvedl.

Mimořádná opatření podle Vojtěcha vedla k tomu, že Česko patří v boji s nemocí covid-19 mezi nejúspěšnější země v Evropě. "Opatření byla klíčová pro zvládnutí pandemie. Debata je dnes odlišná od té před pěti až šesti týdny, tehdy tu byly výzvy k akčnosti, řešení situace, snažili jsme se to řešit proaktivně a ukázalo se, že správně," uvedl.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?