Vybavení ordinace určuje i vyhláška ministerstva zdravotnictví

9. 2. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Při zařizování ordinace nezáleží jen na naší nebo lékařově estetické invenci, je třeba řídit se také aktuálním zněním Vyhlášky Ministerstva zdravotnictví České republiky č. 49/1993 Sb., o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení.


SUMMARY

Developing a new medical office is not only about the doctor’s esthetic feelings. It has to abide by the current Decree of the Ministry of Health of the Czech Republic 49/1993 Coll. on technical and formal requirements for equipment of healthcare facilities.

Když zařizujeme ordinaci, můžeme si zvolit barvu stěn, typ nábytku či způsob zastínění oken, ale některé věci si svobodně vybrat nemůžeme.

Kromě základních požadavků, jako je vhodné umístění a členění prostorů, zdravotní nezávadnost použitých prostorů, vytápění, přívod pitné vody, odpovídající sociální zařízení s ohledem na velikost klientely či zavedená telefonní linka, se tato vyhláška podrobně zabývá povinným uspořádáním a vybavením ordinací a dalších zdravotnických prostorů.

Požadavky vyhlášky se dotýkají již architektonického řešení zdravotnických zařízení. Například vstup musí být bezbariérový (bez výjimky to platí pro nově budovaná zařízení), a pokud to není technicky možné, musí být zajištěno náhradní řešení například v podobě návštěvní služby.

Vyhláška také vyjmenovává povinné vybavení jednotlivých typů ordinací. Ordinace praktického lékaře tak musí zahrnovat stůl pro lékaře se dvěma místy k sezení (pro lékaře a pro pacienta), vyšetřovací lehátko nebo stůl se svítidlem a odkladním mobilním stolkem, optotypy a váhu s výškoměrem, stolek pro administrativní práce sestry, pracovní plochu pro přípravu zdravotnického materiálu a orientačního laboratorního vyšetření, sterilizátor, pokud není sterilizace smluvně zařízena jinde, skříň a chladničku na léčiva a zdravotnický materiál, dřez, umyvadlo a svlékací kout se sedačkou a věšákem.

Ordinace praktického lékaře pro děti a dorost musí navíc pojmout přebalovací stůl s váhou pro kojence, gynekologická ordinace zase speciální vyšetřovací stůl pro gynekologické vyšetření s kolposkopem, sedačkou pro lékaře a pojízdným umyvadlem. Stejně tak jsou vyjmenovány požadavky na zařízení ordinací ostatních specializací.

Vyhláška pamatuje i na pracoviště sestry. Odborné pracoviště sestry musí být vybaveno stolem pro administrativní práce, skříní na léčiva a zdravotnický materiál, chladničkou a umyvadlem. Kontaktní pracoviště sestry při poskytování domácí péče musí být navíc vybaveno telefonní linkou a kartotékou.


MUDr. Magdaléna Žáková, praktická lékařka (mpatoc@centrum.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?