Výbor podpořil změny vzdělávání zdravotních sester

15. 1. 2010 8:43
přidejte názor
Autor: Redakce
Poslední studenti a studentky oboru zdravotní sestra by mohli do prvního ročníku na vyšší odborné školy (VOŠ) nastoupit ve školním roce 2010/2011. Poté se bude zřejmě tento obor vyučovat pouze na vysokých školách.


Sněmovní zdravotnický výbor doporučil poslancům hlasovat pro vládní návrh změny systému vzdělání zdravotních sester. Novela zákona o nelékařských zdravotnických povoláních má systém zjednodušit, a zvýšit tak počet sester ve zdravotnictví.

Dnes problém spočívá v tom, že absolventi a absolventky VOŠ nejdou rovnou do praxe, ale hlásí se k obdobnému studiu na vysoké školy. Sestry tak studují třeba šest let po maturitě a nedostává se jich pak v nemocnicích ani v lékařských ordinacích.

„Současný systém je v mnohém duplicitní,“ uvedla ministryně zdravotnictví Dana Jurásková. Obor všeobecná zdravotní sestra studuje ročně na VOŠ přibližně 2700 studentek a studentů.

Například předloni se do bakalářského stupně vysokých škol do oboru diplomovaná všeobecná zdravotní sestra přihlásilo 645 studentů, přitom z toho 567 absolventů VOŠ.

Původní návrh počítal s tím, že by poslední adepti a adeptky na diplomované sestry na VOŠ nastoupili ve školním roce 2009/2010, tedy nyní.

Vzhledem k tomu, že zákon zatím nebyl přijat, VOŠ dosud počítají s přijímacím řízením na příští školní rok. Proto se poslanci ze školského a dnes i ze zdravotnického výboru přiklonili k posunutí termínu o rok.

Jurásková ČTK řekla, že by jí nevadilo ani prodloužení o další rok. Návrh se může ještě změnit při projednávání na plénu.

Novela přináší i další novinku. Z ošetřovatelů a zdravotnických asistentů by se měli nově stát takzvané praktické sestry.

Jde o absolventy středních zdravotnických škol, kteří by podle návrhu po šesti měsících pod odborným dohledem mohli samostatně vykonávat ošetřovatelské funkce.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?