Výchova vlastních zdravotníků

14. 5. 2012 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
FN u sv . Anny v Brně se rozhodla přispívat k výchově a inovativnímu vzdělávání budoucích NLZP, a to v oboru zdravotnický asistent.


Ze strukturálních fondů EU (OPVK – Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost) získala v rámci projektu „Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe“ na období let 2011–2014 částku přesahující 32,5 milionu korun. Předznamenaný demografický vývoj bude představovat značnou zátěž pro zdravotnická zařízení, a to z pohledu stáří a polymorbidity nemocných. Z tohoto důvodu se výrazně zvýší potřeba erudovaného středního zdravotnického personálu. Kvalita péče a bezpečí pacientů musí zůstat jednoznačně prioritami. Přínos projektu pro zdravotnictví je nepochybný, neboť již v rámci vzdělávání na SZŠ je eliminováno riziko spojené s nízkou úrovní teoretických znalostí a praktických dovedností a následně možností vzniku problémů.

„Takový absolvent bude mít konkurenční výhodu v podobě nejnovějších znalostí z lékařství, odborného jazykového vzdělání, praktických zkušeností, tudíž bude výrazně zvýšena jeho adaptibilita a flexibilita na trhu práce,“ uvádí Jana Zvěřinová, náměstkyně pro ošetřovatelskou péči. „Chceme-li inovativně vzdělávat, musíme mít také odborníky, kteří nově přistupují k výuce – sami se vzdělávají, rozšiřují obzor studentů nad rámec standardního, využívají simulačních technik, a především jsou pro tuto práci nadšeni,“ říká Petr Koška, ředitel nemocnice. Díky získané dotaci bude možné i finančně ohodnotit náročnou a odpovědnou práci školitelů, lektorů odborných kurzů pro žáky SZŠ a mentorů na praxích. Do projektu je zapojeno 5 partnerských škol, přes 2000 studentů a téměř 200 lektorů.

Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně poskytuje základní, specializovanou a vysoce specializovanou diagnostickou, léčebnou a ošetřovatelskou péči. Má 30 odborných pracovišť včetně center vysoce specializované péče. Má statut komplexního kardiovaskulárního, cerebrovaskulárního a onkologického centra. Disponuje 964 lůžky, v roce 2011 zaměstnávala 2923 lidí, bylo provedeno 1 395 426 ambulantních ošetření a vyšetření, hospitalizováno bylo 27 507 pacientů. Její pracoviště jsou výukovými základnami LF MU. Plní vědecko-výzkumné úkoly, provádí klinická hodnocení léčiv a zdravotnických prostředků. Realizuje unikátní projekt Mezinárodního centra klinického výzkumu (FNUSA-ICRC).


O autorovi: Šárka Urbánková vedoucí Oddělení vztahů s veřejností a komunikace, FN u sv. Anny v Brně, Mezinárodní centrum klinického výzkumu

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?