Výdaje na léky rostou o desetinu ročně

9. 3. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Přestože většina výdajů českých domácností míří na zaplacení jídla, bydlení či dopravy, zejména starší generaci rostou náklady na zajištění zdraví. Spotřebitelské ceny v tomto sektoru se přitom ročně zvedají zhruba o deset procent...


Letos v únoru už byly ceny proti průměru roku 2000 vyšší o 22,1 procenta. Ceny léků na předpis se za poslední rok zvýšily o více než deset procent. Jen za únor zaznamenali statistici jejich zdražení o 0,9 procenta proti lednu.

Kdo za to může

Výrobci léčiv i prodejci přitom odmítají, že by vina za zdražování ležela na nich. Statistici navíc zjišťují jen to, co zaplatí zákazníci - v případě léků na předpis tedy nejde o cenu léku, ale o doplatek, který jde přímo z kapsy kupujícího.

Právě doplatky se letos v řadě případů od počátku roku zvýšily - a jelikož lékárny v lednu často doprodávaly staré zásoby, cenový růst se projevil ještě i v únoru.

„S vlnou chřipek jsme si nejvíc všimli vyšších doplatků za některá antibiotika, lidé si ale musí víc připlácet třeba i na antidiabetika nebo antiepileptika,“ namátkou jmenuje majitelka lounské lékárny Venuše Suchanová.

Jiří Emmer z farmaceutické společnosti Zentiva upozorňuje, že na růst cen léků má výrazný vliv skupina protinádorových preparátů:

„Nové léky jsou účinnější, ale také dražší.“ Například dávky takto ordinovaných léků se za poslední rok zvýšily jen o 0,1 procenta, tržby ale vzrostly skoro o třetinu.

„V této oblasti je nízká konkurence nabídky a neexistuje příliš funkčních generik,“ vysvětluje Emmer. Minimálně jeden takový lék bez doplatku přitom musí být zákazníkům na trhu k dispozici.

Léky se plýtvá, tvrdí VZP

Že výdaje za léky rostou, přiznávají i zdravotní pojišťovny. „Nemusí jít ale jen o ceny. Odhadujeme, že až za dvě miliardy korun léčiv skončilo v kontejnerech,“ upozorňuje na plýtvání a nadbytečné vypisování léků na předpis mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Suttner.

Odhady pojišťoven na růst plateb z veřejného pojištění se v podstatě shodují s růstem cen přímo platících zákazníků - něco pod deset procent ročně.

Náklady na proplacení receptů jednoho pojištěnce Všeobecné zdravotní pojišťovny v roce 2002 byly 2929 korun, o rok později dosáhly již 3201 Kč.

„Za loňský rok sice údaje nejsou ještě spočítány, růst je ale podle odhadů obdobný,“ říká Suttner.

Domácnostem nezdražují jen léky. Celkové výdaje na zdraví totiž meziročně také vzrostly, a sice o 7,8 procenta.

Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?