Výkony nelékařů a minutová režie

27. 5. 2013 9:28
přidejte názor
Autor: Redakce

V poslední době se velmi často zabýváme financemi ve zdravotnictví a hledáme především zdroje pro zvýšení platů. Zlobíme se nad informacemi, že do zdravotnictví putuje stále menší objem financí. Proto hledáme možnosti, jak zlepšit situaci a tím i podmínky nelékařů.




Všichni chápeme, že poskytování zdravotní péče v nemocnicích přímo souvisí s jejím financováním, ale podle nás je nutné nastavovat jasná pravidla, která však odpovídají realitě. A tady se otevírá téma, o kterém se spíše raději mlčí.
A tak se Česká asociace sester rozhodla otevřít tuto „Pandořinu skříňku“.
ČAS podala návrh do Pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví ČR na přesun osobních nákladů nelékařských zdravotnických pracovníků (NLZP) a ostatních nositelů výkonů z minutové režijní sazby přímo k jednotlivým výkonům v připravované vyhlášce Ministerstva zdravotnictví ČR Seznam zdravotních výkonů s bodovými hodnotami.
Seznam zdravotních výkonů s bodovými hodnotami (SZV) v Kapitole 2 uvádí čtyři kategorie nositelů výkonů. V bodech 6.1, 6.2, 6.3 a 6.4 jsou definovány indexy jednotlivých kategorií nositelů výkonů.
Základní minutová hodnota práce pro SZP (viz SZV platný do 31. 12. 2008) i NLZP je od roku 1997 stanovena na hodnotu 1,32 bodu za minutu.

Indexy NLZP

Pro nositele výkonů - NLZP - byly stanoveny čtyři stupně mzdového indexu: 1. Index 1 - náročnost výkonu odpovídá kvalifikaci zdravotnického pracovníka způsobilého k výkonu zdravotnického povolání pod odborným dohledem nebo přímým vedením (ZPOD) - symbol S1, hodnota indexu 1,08 (což představuje minutovou hodnotu práce NLZP 1,4256 bodu za minutu, tedy 85,536 bodu za hodinu). 2. Index 2 - náročnost výkonu odpovídá

kvalifikaci zdravotnického pracovníka způsobilého k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu (ZPBD) - symbol S2, hodnota indexu 1,8 (což představuje minutovou hodnotu práce NLZP 2,376 bodu za minutu, tedy 142,56 bodu za hodinu).
3. Index 3 - náročnost výkonu odpovídá kvalifikaci zdravotnického pracovníka způsobilého k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu se specializovanou způsobilostí v příslušném oboru (ZPBD s příslušnou specializací) nebo zvláštní odbornou způsobilostí - symbol S3, hodnota indexu 2,25 (což představuje minutovou hodnotu práce NLZP 2,97 bodu za minutu, tedy 178,2 bodu za hodinu). 4. Index 4 - náročnost výkonu odpovídá kvalifikaci zdravotnického pracovníka s vysokoškolským vzděláním, specializovanou způsobilostí nebo zvláštní odbornou způsobilostí - symbol S4, hodnota indexu 2,5 VNP (což představuje minutovou hodnotu práce NLZP 3,3 bodu za minutu, tedy 198 bodů za hodinu).
Práce NLZP u ostatních výkonů je zahrnuta, a tedy „skryta“ v minutové režijní sazbě přiřazené k výkonu, viz Kapitola 7 SZV. Do minutové režijní sazby se toto navýšení nikdy neprojevilo. K navýšení indexů došlo pouze u výkonů, kde je NLZP samostatným nositelem výkonů, viz odbornosti 911, 913, 914, 921, 925 v ambulantní sféře.
Minutová režijní sazba je zvyšována meziročně jen o hodnotu odpovídající inflaci.
Nyní je při úpravách SZV uvažováno o řádném výpočtu a stanovení adekvátní minutové režijní sazby.
Česká asociace sester navrhuje, aby nositelé výkonů byli vyjmuti z minutové režijní sazby a přiřazeni vždy ke konkrétnímu výkonu. V minutové režijní sazbě poté zůstanou opravdu jen položky, které do ní patří, a práce zdravotníků nebude směšována s náklady na energie, úklid atd., viz Kapitola 7 SZV, bod 3 Obsah režie. Navíc se jasně ukáže, že dosavadní minutová režijní sazba je na nesmyslně nízké úrovni. A zároveň je zřetelné, jak je nesmyslné, aby práce personálu byla „agregována“ do ošetřujícího dne. Tak jak je tomu doposud.
Česká asociace sester hledá širokou podporu napříč odbornou veřejností. Toto je přesně to téma, kterým se má zabývat profesní organizace. Nikoli naháněním stávkujících na náměstí a vykřikování prázdných hesel. Předkládáme tento návrh všem odborným a profesním organizacím.
Musíme společně bojovat za lepší podmínky ve zdravotnictví.

O autorovi| Ing. Bc. Irena Kouřilová, viceprezidentka ČAS

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?