Vyřazení hokejistů může psychicky negativně působit na fanoušky

7. 5. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Středeční porážka a vyřazení české reprezentace z hokejového šampionátu celkem USA může podle odborníků špatně zapůsobit na psychiku některých fanoušků nebo i na jejich zdravotní stav. Přímí aktéři, tedy hokejisté, jsou prý na prohry zvyklí a na jejich výkonech ani na sebevědomí by se to nemělo odrazit...


PRAHA - Středeční porážka a vyřazení české reprezentace z hokejového šampionátu celkem Spojených států může podle odborníků špatně zapůsobit na psychiku některých fanoušků, v horším případě dokonce i na jejich zdravotní stav. Také vzhledem k počasí, které je momentálně v Česku, se u nich dá očekávat špatná nálada, stres a určitá frustrace, jež se mohou projevovat i během příštích čtrnácti dnů. Včera to řekl sportovní psycholog Jiří Žalský.

„Budou se cítit, jako by jim odešlo něco pěkného, jako dítě, kterému sebrali oblíbenou hračku,“ popsal pocity skalních fanoušků.

Podstatně hůř údajně ponesou prohru Čechů především mladí fanoušci, kteří zápasy domácích hráčů prožívali nejvíce. „Bude jim trvat aspoň jeden rok, než se to napraví a získáme zase nějakou medaili,“ podotkl s úsměvem Žalský, který si myslí, že fandové na hráče nezanevřou a budou na hokej chodit dál. „Náš divák je přece jen trochu vyspělý a jedna porážka ho nepoloží.“

Podle psychologa Karla Humhala je fanoušek každý jiný. Jsou typy, kteří nad tím mávnou rukou a řeknou si, že je to jen sport, v němž jednou člověk vyhraje a jednou prohraje a nic ta porážka s nimi neudělá, podotkl. Nepochybuje však o tom, že existují také fandové, kteří jsou schopni dokonce spáchat sebevraždu, když jejich mužstvo neuspěje, ale těch je prý o dost míň. „Myslím si, že většina to bere celkem sportovně,“ dodal.

„Jedné mojí pacientce prohra našich hokejistů dnes úplně sebrala náladu, přestože není nijak zvlášť hokejový fanoušek, a po chvíli oznámila, že si jde raději lehnout domů, jak špatně se cítí. To je jasná negativní reakce,“ uvedla příklad za všechny psycholožka Helena Kubíčková.

Velkou roli v psychice takových lidí hraje i to, jaké jsou to osobnosti a jak jsou vyspělí. „Nejhůř na tom bývají ti, kteří se maximálně identifikují se svými sportovními idoly a jako by prožívají svůj život skrze život toho sportovce,“ upřesnil Humhal.

Přímí aktéři středečního vyřazení, tedy hokejisté, jsou prý na prohry zvyklí a na výkonech hráčů ani na sebevědomí by se to nemělo odrazit. „Na hokejisty to vyřazení negativně zapůsobí asi těžko. Trenéři, kteří je zařazují do sestavy, hráče určitě dlouho sledují a asi ví, o jak odolné lidi jde, jinak by si je nevybrali,“ uvedl Humhal. Jedna prohra u nich nehraje tak velkou roli, což potvrdil i Žalský. „Jsou to v drtivé většině perfektní profesionálové, mají velkou schopnost adaptace a vezmou to jako sportovní porážku, jako každou jinou. V jejich další kariéře by to nemělo mít žádný vliv, tedy kromě reprezentace. Tam zřejmě zůstane nějaká neblahá vzpomínka,“ doplnil sportovní psycholog.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?