Výrobci léčiv Angelini Pharma klesly loni tržby na 978 milionů

26. 9. 2017 7:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Brněnskému výrobci a distributorovi léčiv Angelini Pharma ČR loni klesly tržby o 132 milionů korun na 978 milionů. Zisk se snížil zhruba o polovinu na 25 milionů. Podle výroční zprávy firmy ve Sbírce listin je jedním z důvodů poklesu sílící tlak na snižování cen ve farmaceutickém průmyslu.


Pod miliardu korun klesly firmě tržby poprvé od roku 2013 a za posledních osm let teprve podruhé. Trend tuzemských prodejů zůstal loni na podobné úrovni jako v předchozím roce, export se však propadl z 369 na 270 milionů. Největšími odběrateli byly Polsko a Rumunsko a dále Slovensko a Bulharsko. Firma dodává na trh vlastní léky, kterých loni vyrobila o devět procent meziročně více, celkem 6,6 milionu balení. Dále na trh dodává léky od jiných výrobců.

Rostoucí a úspěšnou částí portfolia firmy jsou stále oblíbenější přípravky, které se prodávají bez lékařského předpisu. V Česku již loni jejich podíl na tržbách Angelini Pharma dosáhl téměř třetiny. Každoročně firma portfolio rozšiřuje o nově registrované léky, méně využívané naopak stahuje.

Počet zaměstnanců se v posledních letech mírně snižoval, loni se ale trend otočil. Firma měla 112 lidí, meziročně o sedm více. Na českém trhu působí 24 let, dříve jako Medicom International. V roce 2007 se stala součástí italské skupiny Angelini, která do ní vstoupila jako globální strategický partner.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?