Výrobci léků Zentiva stoupl loni čistý zisk o 6,4 procenta

29. 11. 2017 7:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Výrobci léků Zentiva k.s. stoupl loni meziročně čistý zisk o 6,4 procenta na 211,4 milionu korun. Výnosy stagnovaly na 5,2 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti zveřejněné ve Sbírce listin


Na konci loňského října Sanofi oznámila, že prodá své podnikání v oblasti generických léků v Evropě. Jedním z největších výrobců takových léků je právě Zentiva, která má výrobní závod v Praze - Dolních Měcholupech. „Očekává se, že k převodu evropského generického podnikání Sanofi na potenciálního nového vlastníka dojde v roce 2018,“ uvedla ve výroční zprávě firma.

Generické léky jsou kopie originálních léčivých přípravků, které mohou přijít na trh po vypršení patentové ochrany originálu. Tím, že začne podobný přípravek nabízet více firem, jeho cena pro pacienty zpravidla klesne. Kromě výroby léčivých látek a léčivých přípravků se Zentiva zabývá zpracováním omamných a psychotropních látek a výrobou potravinových doplňků.

Většinu výnosů, 96,2 procenta, Zentiva loni podle zprávy získala od sesterských společností Sanofi Winthrop Industrie S.A. a sanofi-aventis, které léky vyrobené Zentivou distribuují. Společnost sanofi-aventis podle své výroční zprávy loni za prodej zboží a služeb utržila celkem 6,7 miliardy korun, meziročně o 1,6 procenta více.

Kromě Zentivy k.s. působí v ČR akciová společnost Zentiva Group, která má na starosti podporu značky Zentiva v Česku. Firma má mimo jiné na starosti marketing, účetnictví a logistiku Zentivy. Zentiva Group měla loni výnosy 1,2 miliardy korun, meziročně o zhruba deset procent méně.

Francouzská skupina Sanofi vznikla postupným spojováním farmaceutických firem na mezinárodní úrovni. V České republice je přítomna od počátku 90. let. Dceřiná společnost Zentiva, kterou Sanofi koupila v roce 2009, působí ve více než 50 zemích Evropy, Blízkého východu a Afriky.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?